Az MSZP csak azért is rezsicsökkentést akar

Noha a gazdasági bizottság kormánypárti többsége ellenállt, a szocialisták mégis a parlament nyílt ülésén tárgyalnák, hogy miért nem lehet a lassan egy éve zajló nemzetközi energiaáresés hatását a lakossági rezsiben is érvényesíteni. A Fidesz garantáltan ismét lesöpri az asztalról a javaslatot – a haszon pedig közben valahol nagyon gyűlik.

Noha a gazdasági bizottság kormánypárti többsége leszavazta, a szocialisták mégis kérik rezsicsökkentési javaslatuk nyílt parlamenti megtárgyalását - derül ki Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes mai beadványából. Eszerint kérik az országgyűlés elnökétől, hogy a november 2-i ülésen hozzanak határozatot Tóth Bertalan és Tóbiás József pártelnök indítványáról, amely a világpiaci árak csökkenése folytán újabb lakossági rezsicsökkentést javasol.

A képviselők a nemzetközi energiaárak - lényegében a hazai ellátók beszerzési árai - elmúlt időszakban tapasztalt jelentős csökkenésére hivatkozva évi 1200 köbméter fogyasztásig 20 százalékos gázárcsökkentést javasolnak. Emellett 10-10 százalékos árcsökkentést indítványoznak évi 2400 kWh áramfogyasztásig, illetve a lakossági távhőtarifában is. Noha az augusztus 18-án beterjesztett, a parlamenti malomkövek között mostanáig őrlődő javaslatban még október 1-i dátum szerepel, ez nyilván jelképesnek tekinthető: abban a nem várt esetben, ha a parlamenti többség meghajolna a javaslat előtt, úgy a plenáris ülésen is lehetne a dátumot módosítani akár január 1-re.

Az MSZP nem először él hasonló javaslattal. Mivel a nemzetközi olajárak az elmúlt év második felében feleződtek meg - és ezt az árszintet azóta is tartják -, erre hivatkozva már az év elején rezsicsökkentést javasoltak.

A parlamenti kormánytöbbség akkor lesöpörte az indítványt, és az indítványra minden valószínűséggel most is hasonló sors vár. A Fidesz változatos érvekkel áll ellent a piaci árcsökkentő nyomásnak. Elsősorban is természetesen a 2002 és 2010 közötti jelentős lakossági energiaáremelést hánytorgatják fel a szocialistáknak. (Pedig akkor a párt kormányon a nemzetközi olajárak megugrásánál jóval tompább emeléseket engedett át a rendszeren, azzal együtt is, hogy az olajárak 2008-as beszakadását csak késve és tompítottan érvényesítették a lakossági rezsiben. A Fidesz azonban most a nemzetközi olajárak - és az azt követő termékárak, például a gáz - beszakadását és tartósan alacsony szintjét semmi esetre sem kívánja érvényesíteni a lakossági tarifákban.)

A Fidesz politikusai a kérdés kapcsán a kreatív szófűzés magasiskolájáról tesznek tanúbizonyságot. Kovács Zoltán kormányszóvivő lapunknak adott indoklása szerint például az olajárak nagyon gyorsan változnak, amit napi szinten csak az üzemanyagok árában követhetünk nyomon, azt a gázra kötött hosszú távú megállapodások nem követik azonnal. Arra azonban, hogy a közel egy éve lezajlott nemzetközi árcsökkenések már nyilvánvalóan minden hosszú távú szerződés lekövette, ami tehát csak nem gyűrűzik be a lakosságig, megismételte az előző gondolatsort.

Németh Lászlóné magyarázata szerint azért nem követik a nemzetközi áresést, mert a lakosságot nem szeretnék kitenni a nemzetközi olajárak gyakori változásainak: a miniszterelnökségi államtitkár több ízben is hangoztatott magyarázatában főként a nyugalomra, az árak kiszámíthatóságára helyezte a hangsúlyt. Ellenben Németh Lászlóné volt az is, aki lapunk kérdésére szokatlan nyíltsággal úgy fogalmazott: az alacsony energiabeszerzési árak és a változatlan lakossági tarifák közötti haszon meglátása szerint a gázbehozatalt végző állami MVM Magyar Villamos Műveknél gyűlhet.

A kormány rezsicsökkentés-ellenessé vált propagandájának érvkészletében újólag hivatkozási alapként megjelent az Európai Unió is. Mint ismert, Brüsszel egyes energiaárképző elemek miatt kötelességszegési eljárást indított Magyarország ellen. Ebben az Orbán-kabinet a kulisszák mögött beadni látszik a derekát. Ennek kapcsán Kovács Zoltán mellett Fónagy János, a nemzeti fejlesztési tárca parlamenti államtitkára is arra célzott, hogy a lakossági árcsökkentés folytatását az eljárás akadályozza. (Erre a tények egyáltalán nem utalnak.

Az EU azt hánytorgatja fel, hogy az Orbán-kabinet kivett az energiaárból bizonyos, elsősorban a külföldi szolgáltatókat segítő elemeket, amit azonban tilthatnak az EU befektetővédelmi szabályai. Ez azonban a legkevésbé se akadályozza a nemzetközi energiaárak érvényesítését. Ráadásul a kiszivárgott tervek szerint, ha az Orbán-kabinet vissza is téríti a - még - külföldi tulajdonú szolgáltatók követelését, azt a lakossági áremelés elkerülése érdekében a terhek átrendezésével tervezi megtenni.)

Meglehet, a kormány tarsolyában van még néhány kommunikációs fordulat, vagy csupán az eddigieket ismétlik újra. Arra azonban mérget lehet venni, hogy a Fidesz a szocialisták rezsicsökkentő javaslatát ismét lesöpri az asztalról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.