Más pénzével verné a csalánt az MNB

A jegybank a befürdött befektetők hatmilliós felső kártalanítási határát 30 milliósra emelné, illetve a betéteseket biztosító OBA és a befektetőket kifizető BEVA összevonását kezdeményezi.

A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezi a kormánynál, hogy a Befektetővédelmi Alap a most érvényes szabályok szerint 20 ezer euró helyett 100 ezer euróig kártalanítsa az ügyfeleket. Ez átszámítva hatmillió helyett 30 millió forintos szintet jelentene. Erről a jegybank számolt be közleményében. 

A nemzetközi szabályozás azt írja elő, hogy a kártalanítás mértékének legalább 20 ezer eurónak kell lennie, az unió ide vonatkozó irányelve csak ennek biztosítását írja elő. Ugyanakkor nem zárja ki, hogy a nemzeti szabályokban ennél magasabb legyen a kártalanítási összeg. A jegybank által javasolt összeg megegyezik az Országos Betétbiztosítási Alap adta kártalanítási maximummal.

A jegybank emellett azt is szeretné, hogy a kártalanítás menete olyan gördülékeny legyen, mint az Országos Betétbiztosítási Alap esetében is látható. Az MNB javaslata voltaképpen az, hogy a két alapot egyszerűen vonják össze – ezzel egyébként már elő is állt korábban az MNB, amikor megfogalmazta a szabályozással és ellenőrzéssel kapcsolatos elképzeléseit is. A kormány egyelőre azzal sem foglalkozott, kérdés, mi lesz ezzel az ötlettel. Ahhoz, hogy a javaslat segítsen a most bajba került kisbefektetőkön, visszamenőleg kell módosítani a szabályozást, ami egy sor kérdést is felvet – például ha magasabb a kártalanítási összeg, akkor magasabbnak kellett volna lennie a díjnak is, amit a tagok fizetnek, ám ezt nem túl fair utólag behajtani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.