Az MNB-alapítványok cégei jogosan mellőzték a közbeszerzést

Nem sértettek jogot a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak cégei azzal, hogy közbeszerzési eljárás nélkül vettek ingatlanokat, értékpapírokat, s igényeltek banki szolgáltatásokat -ismerteti a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát a vg.hu.

Az MNB által létrehozott három cég bevétele piaci tevékenységből származik, ezért a piaci verseny szereplői - fejtette ki indoklásában a döntőbizottság.

Azt  elismerte, hogy e saját tőkék gyakorlatilag közpénzek, azok ugyanis az MNB-től kapott vagyonokból származnak. A vg.hu emlékeztet arra, hogy ezeket a Kúria és az Alkotmánybíróság március végén ugyancsak közpénzeknek minősítette.

A portál azt írja, hogy a három cég közül kettő ingatlanban utazik, fő feladatuk saját tulajdonú ingatlan bérbeadása. A hat alapítvány által tavaly  7,2 milliárd forint alaptőkével elindított Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt. a Vörösmarty téren lévő, régebben a Luxus Áruháznak helyet adó ingatlant, míg a Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt. az egykori Várkert Casinót vásárolta meg, hogy azokat piaci alapon hasznosítsák és működtessék. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.