Az MNB a kamatcsökkentési ciklus végénél jár

Nagyon közel vagyunk az utolsó kamatcsökkentéshez és miután ez megtörténik, szólni fogunk - mondta el Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a monetáris tanács tagja csütörtökön a Portfolio.hu-nak.

Ahogy Matolcsy György jegybank-elnök Londonban célzott rá, a két százalékos szintig szerinte sem süllyed az alapkamat, a mostani 10 bázispontosnál lassabb ütemű kamatvágásra pedig nem kell számítani.

Az alelnök, aki posztjából fakadóan a monetáris tanács tagja is egyben, csütörtökön a Portfolio.hu-nak elmondta, egy bizonyos ponton túl a 10 bázispontos kamatvágások már csak szimbolikus jelentőségűek, a reálgazdaságot nem segítik.

Elmondta: a 315 forintos euróárfolyam már bántotta komfortérzetét, de mivel komoly piaci jajongást nem váltott ki, ezért a többi döntéshozó nem törődött vele. Gerhardt Ferenc azt határozottan cáfolta, hogy a jegybanknak érdekében állna a gyengébb forintárfolyam.

A jegybank 12 milliárd eurót (3700 milliárd forint) biztosan nem adna a devizahitelek forintosításához, de a tartalékok néhány milliárdos csökkentése elképzelhető - mondta az interjúban Gerhardt Ferenc.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.