Az INA visszakapja horvátországi koncesszióit

A horvát legfelső bíróság érvénytelenítette azt a korábbi döntést, amely alapján a horvátországi INA olajvállalattól a horvát kormány megvonta a Száva folyó és Horvátország északnyugati környékén található földgáz és kőolaj-lelőhelyek kiaknázásának koncesszióját.

A koncessziókat az INA-tól Jadranka Kosor kormányzása alatt vették el 2011-ben, akkori indoklás szerint azért, mert a vállalat még az előkészítő munkálatokat se kezdte meg az olajkutatásokhoz - szerepelt a tportal.hr pénteki írásában.

Az INA bírósági eljárást kezdeményezett a horvát gazdasági minisztérium ellen a koncessziók elvesztése után. A horvát legfelső bíróság 2014. szeptember 11-én döntött úgy, hogy érvényteleníti a Száva környékén található koncessziók elvételét, és szeptember 18-án hasonló döntést hozott az északnyugati mezők ügyében is. A döntéseket most hozták nyilvánosságra.
A legfelső bíróság mindkét esetben megállapította, hogy a gazdasági minisztérium jogsértést követett el az INA kárára. A bíróság elfogadta az INA indoklását, amelyben a vállalat azzal érvelt, hogy a gazdasági minisztérium semmilyen bizonyítékot se adott, hogy az INA valóban nem kezdett bele a kutatást előkészítő munkálataiba.

A Kosor kormány döntése előtt az INA volt az egyedüli cég, amely jogosult volt olajlelőhelyek utáni kutatásokat végezni Horvátországban. A 2011-es események után a horvát kormány nyilvános tendereztetési eljárások alkalmazására tért át a kutatási jogok kiosztásánál, amelyekre már külföldi vállalatok is adhattak be ajánlatokat.

2011-es horvát lapértesülések szerint az INA által elveszített koncessziós területen nagyjából akkora mennyiségű szénhidrogén tartalék volt található, mint amennyit az elmúlt 50 évben összesen kitermeltek Horvátországban. Csak földgázból mintegy 80 milliárd köbméterre becsülték a felszín alatt lévő mennyiséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.