Idén ilyen szomorú még nem volt az építőipar helyzete

Roppant csúnya számot tett közzé a KSH a hazai építőiparra vonatkozóan. A szektor teljesítménye ugyanis augusztusban – idén először – elmaradt az elmúlt év ugyanezen időszakában mérttől. A visszaesés mértékét 6,1 százalékra tette a hivatal. Sokkal szebbnek akkor sem lehet nevezni a helyzetet, ha az előző hónappal vetik össze a produkciót, ebben az esetben 3,6 százalékos az elmaradás a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint.

A termelés mindkét építménycsoportban visszaesett, az épületek 5,2, az egyéb építmények építése 6,8 százalékkal maradt el a tavaly augusztusitól. E szerint egyértelműen eltűnt az uniós pénzekből finanszírozott állami megrendelések teremtette támasz. Ezzel kapcsolatban Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a Nol.hu-nak elmondta, hogy a visszaesés önmagában nem jelent meglepetést. Ennek oka, hogy már hónapok óta lehetett látni az állami megrendelések elmaradását, s az egyéb építmények területén tapasztalható csökkenést.

Miután a lakossági építések ezt a süllyedést képtelenek voltak ellensúlyozni, így csak idő kérdése volt, hogy a teljes szektor teljesítménye mikor kezd el zsugorodni. Az év elejei adatokból az látszott, hogy ez az ősz közeledtével jöhet el, s sajnos erre a várakozásra nem cáfoltak rá az adatok. Ami váratlannak mondható, hogy a zsugorodás mértéke talán egy kicsivel nagyobbnak mondható, mint amire az előzetes kalkulációk szerint számítani lehetett – fejtette ki a vezető elemző. 

Az ágazat lehetőségein talán az segíthet az év hátralévő részében, hogy az adatok szerint a lakáscélú hitelkereslet növekedésnek indult. Ebből azért arra lehet következtetni, hogy ennek a szegmensnek javulnak a mutatói, s ez az "összehatást is szépítheti".

A lakásárakkal kapcsolatban Németh Dávid kifejtette: a mostani adatokból a lakásárak alakulásával kapcsolatban sok következtetést nem lehet levonni. Ahol a foglalkoztatottság, a munkaerőpiaci helyzet, a turizmus vagy egyéb más okokból van kereslet, ott még az idén látott komoly áremelkedések ellenére is lehet számítani további drágulásra. Így például a fővárosban, Győrben vagy Sopronban ez a helyzet. Ahol viszont ezek a "támaszok" nincsenek meg, azokban a városokban, régiókban stagnálás, de rosszabb esetben még árcsökkenés is jöhet.      

Az építőipari teljesítményhez visszatérve a nem túl szép augusztusi mutatókon túl az alighanem még jobban rontja a piaci szereplők kedvét, hogy a megkötött új szerződések volumene 10,6 százalékkal csökkent a nyár utolsó hónapjában. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 18,9, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 4 százalékkal.

Az új szerződések több mint egy éve tartó visszaesése következtében egyébként az augusztus végi szerződésállomány volumene 48, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 6,4, az egyéb építményeké pedig drámai mértékben, 56,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A nem túl dicsőséges adatok ismertetése után tűzoltásnak is tekinthető közleményt tett közzé az nemzatgazdasági tárca. Ebben rámutatnak arra, hogy valóban elszomorító trend uralkodik a hazai építőiparban, s a kormány vizsgálja annak lehetőségét hogyan tartható fenn a szektor tartós növekedése. Ezek lehetséges elemeként a lakáshitelezés kiterjesztése mellett a lakásépítések áfájának csökkentését nevezte meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). E szerint a kabinet komolyan gondolkodik egy áfacsökkentésen, amelyet az ágazat képviselői már jóideje, s többször javasoltak. Hogy ez a könnyités hogyan és mire terjedne ki, arról viszont nem szólt az NGM tájékoztatása. 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.