Az Európai Unió nem védi meg a szivárogtatókat

A következő egy évben biztosan nem fog beterjeszteni uniós szintű jogszabálytervezetet a bejelentővédelemmel kapcsolatban az Európai Bizottság – válaszolta a Népszabadság kérdésére Vera Jourová igazságügyi biztos.

A közösség végrehajtó testületének cseh nemzetiségű tagja – aki az adóelkerülés és a pénzmosás megelőzése érdekében javasolt új szabályokat ismertette strasbourgi sajtókonferenciáján – ugyanakkor nem zárta ki, hogy a testület később megvizsgálja egy erőteljesebb EU-fellépés lehetőségét a közérdekű információkat nyilvánosságra hozó személyek védelmében. – A bizottság támogatja a bejelentők védelmét, és szorosan nyomon követi, hogy a tagállamok mit tesznek ennek érdekében. Irányelvet azonban hatáskör híján egyelőre nem javaslunk — mondta Jourová.

Az Európai Parlament régóta sürget egy uniós szintű jogszabályt, mivel jelenleg ahány tagállam, annyiféle szabályozás van érvényben. A képviselő-testület zöldfrakciója idén májusban készített is egy tervezetet, az Európai Bizottság azonban nem karolta azt föl.

Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője lapunknak azt mondta: ha minden úgy marad, ahogy van, előbb-utóbb nem lesz senki, aki információkat hozna nyilvánosságra a köz érdekében. Emlékeztetett, hogy a LuxLeaks-botrányt kirobbantó Antoine Deltourt és Ra-phael Halet-t, a PwC könyvvizsgáló cég egykori alkalmazottait épp a napokban marasztalta el egy luxembourgi bíróság. – Ha létezne a bejelentőket védő uniós jogszabály, Deltourt és Halet-t nem ítélték volna el a hatóságok a multinacionális cégek közötti adómegállapodások kiszivárogtatásáért — mondta Jávor.

Az Európai Parlament egyébként ma vitát tart arról, miként lehetne jobban megvédeni a közérdekű adatok nyilvánosságra hozóit. Az eszmecserét a LuxLeaks-ügyben hozott ítélet miatt tűzték napirendre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.