Az Eszközkezelő 90-95 milliárdot költ lakásokra

A Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. működésének megkezdésétől számítva az idén év végéig 90-95 milliárd forint költségvetési forrást használ fel ingatlanvásárlásra, amivel közel 200 milliárd forint lakossági adósságot számol fel – ismertette Csillag Tamás vezérigazgató. A 2015-ös költségvetés 30,3 milliárd forintot tartalmaz a NET ingatlanvásárlására, ehhez jön még az a 10 milliárd forint, amit a társaság tavaly lehívott, de még nem fizetett ki.

A NET 2014 végéig 52,4 milliárd forintot fordított ingatlanvásárlásra, ennek révén 113,5 milliárd forint banki tartozást zártak le, vagyis minden egyes költségvetési forint 2,14 forint adósságtól szabadította meg a hiteladósokat. A NET-programba bekerült ügyfelek esetében átlagosan 8,2 millió forint tartozás szűnt meg.

Az eszközkezelőnek tavaly év végéig 24 ezer ingatlant ajánlottak fel és közel 14 ezer ingatlant vásároltak meg, 1700-at pedig el kellett utasítani, mert nem feleltek meg a jogszabályi feltételeknek. A társaság idén még mintegy 2500 kérelmet tud befogadni, és 2015 végére a kormányprogramban meghirdetett keretszámnak megfelelően meg tudja vásárolni a 25 ezer ingatlant – mondta a vezérigazgató.

A NET egy-egy ingatlanért átlagosan 3,7 millió forintot fizetett, a megvásárolt ingatlanok átlagos forgalmi értéke 7,9 millió forint volt, vagyis az átlagos tartozás meghaladta az átlagos forgalmi értéket. A megvásárolt ingatlanok 26 százaléka társasházi, 74 százaléka önálló ingatlan volt, 6 százalékuk a fővárosban, 16 százalékuk megyei jogú városokban, 40 százalékuk kisebb városokban, 38 százalékuk községekben, egyéb településeken található.

Azoknak a szerződését a jogszabály szerint fel kell mondani, akiknek hosszú időn át jelentős mértékű tartozásuk van, erre 2014 végéig 400-410 esetben került sor. Csillag Tamás hangsúlyozta, ők sem kerülnek azonban utcára, határozott idejű szerződést kötnek velük, amelynek keretében a bérlők elismerik a tartozást, vállalják, hogy egy év alatt megpróbálják ledolgozni, továbbá azt is, hogy részt vesznek a mentorprogramban. A bérlők havonta átlagosan mintegy 10 ezer forint bérleti díjat fizetnek, ami a tulajdonost terhelő javításokra elegendő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.