Az Erste 90 milliárdot bukhat a devizahiteleken

Az Erste Bank 300 millió euróig (92,8 milliárd forintig) terjedő negatív hatással számol a Kúria devizahiteles határozatának következtében - közölte a pénzintézet.

Az Erste kiemeli: kölcsönszerződései mindig megfeleltek a hatályos jogszabályoknak és a bank a szerződéses feltételeknek megfelelően, jogszerűen járt el. Az egyoldalú szerződésmódosításról szóló szabályokat az Erste Bank Hungary Zrt. maradéktalanul teljesítette, mindenkor körültekintően és jogszerűen módosította a kamatokat. Az Erste ennek megfelelően élni fog a magyar törvények által biztosított jogi lehetőségekkel - olvasható a bank válaszában.

A napokban több bank is bejelentette, minden létező jogérvényesítési lehetőséget megvizsgál annak érdekében, hogy bizonyítani tudja: a fogyasztói kölcsönszerződéssel kapcsolatos eljárása mindvégig tisztességes, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelő volt.

A CIB Bank Zrt. 20 milliárd forint céltartalék képzéséről döntött a fogyasztói devizakölcsönökkel kapcsolatos árfolyamrés korrigálására, és bíróság előtt is bizonyítani szeretné, hogy szerződésmódosításai tisztességesek voltak - közölte a bank hétfőn.

Az MKB Bank Zrt. szintén hétfőn jelentette be, hogy az árfolyamrés alkalmazásának semmissége miatt 2014 első félévére 5,1 milliárd forint céltartalékot képzett az ügyfelekkel történő elszámolás fedezetére.

Az FHB július elején közölte: az előzetes becslések alapján az árfolyamrés alkalmazásának semmissége következtében az FHB-csoportnak várhatóan mintegy 4,5 milliárd forint visszatérítési kötelezettsége keletkezik, amelyre a csoport a második negyedévben céltartalékot képzett.

Az árfolyamrés alkalmazásának semmisége miatt az OTP Jelzálogbank Zrt.-nek várhatóan mintegy 8,1 milliárd forintot kell visszatérítenie az ügyfeleknek, aminek az adózás előtti eredményre gyakorolt negatív hatása mintegy 6,7 milliárd forintot, az egyoldalú szerződésmódosítások miatti összeg pedig 68,6 milliárd forintot tehet ki, de ebben a kérdésben a bank élni kíván perindítási jogával - tette közzé a jelzálogbank a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.

Az OTP Csoport egészének az árfolyamréssel kapcsolatos visszatérítési kötelezettsége várhatóan mintegy 27 milliárd forint. Figyelembe véve a 2013. év során erre a célra képzett kockázati költséget, az adózás előtti negatív eredményhatás mintegy 25 milliárd forintot érhet el, amit 2014 második negyedévében számolnak el. Ez az összeg mintegy 20 milliárd forinttal magasabb a korábbi várakozásoknál.

Az egyoldalú szerződésmódosítást tartalmazó szerződési feltétellel kapcsolatos perek a bank szerint a devizaalapú hitelek esetében közel 90 milliárd forintot, a forint jelzáloghitelek és fogyasztási hitelek esetében pedig további 20-30 milliárd forintot érinthetnek. A törvény elfogadott változata 40 milliárd forinttal növelte a várt összeget, ugyancsak az elévülési szabály miatt - tudatta a bank július elején.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.