Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a zárolás legnagyobb vesztese

Közel tíz milliárdot kell a Balogh-féle tárcátának zárolnia. Orbán Viktor szerint az elvonásra valójában nem is lenne szükség, pontosabban mégis.
Augusztus elsejéig kell megalkotni a csütörtökön bejelentett 110 milliárd forintos zárolás fő tételeit, majd - a gazdasági miniszter jóváhagyása után - bejelenteniük a fejezetek kezelőinek a Magyar Államkincstárnak - tartalmazza a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat.

A most megjelent határozat rögzíti a zárolásból az egyes minisztériumokra, illetve fejtetekre jutó összegeket, és a zárolás főbb szabályait.

A legtöbbet a Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI), mintegy 9,671 milliárd forintot kell zárolnia, ezt követi a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 8,378 milliárddal, a Földművelésügyi Minisztériumnak pedig 5,552 milliárd forint zárolásáról kell gondoskodnia.

Jelentős még a Honvédelmi Minisztérium - 3,253 milliárd -, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - 2,881 milliárd -, a Belügyminisztérium - 2,726 milliárd -, és a Miniszterelnökség 1,446 milliárd forintos zárolási kötelezettsége. A legkevesebb zárolást az Igazságügyi Minisztériumnál rendelte el a kormány, 271,1 millió forintot, és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is mindössze 536,2 millió forintot kell megtakarítania.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak 779,8 millió, a Központi Statisztikai Hivatalnak 109,2 millió, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak 3,8 millió forintról kell lemondania. A nyugdíjbiztosítási költségvetési szerveknek 50,2 millió, az egészségbiztosítási költségvetési szerveknek 49,0 millió forintot kell megtakarítaniuk.

Az Uniós fejlesztések fejezetnél 3,785 milliárd forint a zárolási kötelezettség.A Miniszterelnökségnél a rendkívüli kormányzati intézkedések cím kiadási előirányzatából 20 milliárd forintot zárolnak a kormányhatározat szerint. A Nemzeti Foglalkoztatási Alap - a Start-munkaprogram kiadási előirányzata nélküli - egyenlegét legalább 8 milliárd forinttal kell javítani, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnak 6 milliárd forint megtakarításáról kell gondoskodnia. A Nemzeti Kulturális Alapnak 800 millió forinttal kell javítania az egyenlegét. A Nemzeti Földalapnál és a nemzeti vagyonnal kapcsolatos kiadásoknál 500-500 millió forintot zárolnak.

Orbán a zárolásról: "nem szükséges vész-és óvintézkedések"

A kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: az intézkedésre Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tett javaslatot, mert bár tartani fogják a költségvetési hiányt, de a tervezett szint "szélén", három százalék körül lesz a deficit. Közölte: ilyenkor az a helyes, ha egyértelművé teszik "ország-világ számára", hogy a magyar kormány mindenképpen tartani fogja a hiányt. Ennek azért van jelentősége, mert Magyarországnak folyamatosan hiteleket kell felvennie lejáró adósságai finanszírozására, és nem mindegy, hogy azokhoz milyen feltételekkel jut. A kamat mértékét befolyásolja, hogy a hitelezők stabilnak látják-e a költségvetést - tette hozzá a miniszterelnök. "Szerintem a zárolások nem szükségesek, azonban vész- és óvintézkedésként indokoltak voltak" - fogalmazott Orbán Viktor.

Az Együtt-PM:  kormány ismét a családokkal fizetteti meg "dilettáns" gazdaságpolitikájának árát.

Pápa Levente, az ellenzéki szövetség gazdaságpolitikusa ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azon bejelentésére reagálva közölte csütörtökön az MTI-vel, amely szerint a kormány 110 milliárd forintot zárol a kormányzati kiadásokból azért, hogy biztonsággal teljesíthető legyen a 2,9 százalékos hiány a GDP arányában. Az Együtt-PM politikusa úgy látja: a zárolás beismerése annak, hogy továbbra sincs növekedési fordulat és fenntarthatatlan a költségvetés. Azt követelte, a kormány mondja meg, honnan akarja elvonni a 110 milliárd forintot és mondja el, miért hazudott korábban, amikor azt mondták, nem lesznek megszorítások.

A nyilatkozatokból az Együtt-PM szerint az is kiderül: a megszorításokra részben azért van szükség, hogy az önkormányzati választások előtt mesterségesen "felfújhassák" a közfoglalkoztatást, illetve, hogy a kormány továbbra sem akarja rendezni a devizahitelesek helyzetét.
A kormány 110 milliárd forintot zárol a kormányzati kiadásokból, hogy biztonsággal teljesíthető legyen a 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycél - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.