Az Elmű-ÉMÁSZ nem jelentkezett önként volt ügyfeleiért

A többi áramszolgáltatótól eltérően az Elmű-ÉMÁSZ nem jelentkezett be önként az Energetikai Központ (EK) területükön élő, február 1-től ellátatlan lakossági áramfogyasztóiért - tudtuk meg. Mivel azonban az E.ON és az EDF Démász önként csak a saját területén lévő EK-ügyfeleket veszi vissza, a közműhivatal minden bizonnyal kötelezni fogja az Elmű-ÉMÁSZ-t saját egykori ügyfelei újbóli ellátására.

Értesüléseink szerint az Elmű-ÉMÁSZ a tegnapi határidőig nem jelentkezett be önként ama, területükön élő lakossági áramfogyasztók visszavételére, akik az elmúlt évek során a mára ellehetetlenült Energetikai Központhoz szerződtek át. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden közzétette, a cseh-szlovák hátterű alternatív áramszolgáltató anyagi ellehetetlenülés miatt február 1-től nem képes ellátni a hozzá átszerződött lakossági fogyasztókat.

A hivatal által közzétett adatok szerint az Elmű esetében 8544, az ÉMÁSZ-nál pedig 2180 ügyfélről van szó. Ez a többség, hisz az E.ON-nál 3696, az EDF Démász területén pedig 116 az érintett háztartások száma. Értesülésünket Boross Norbert, az Elmű-ÉMÁSZ szóvivője nem kívánta kommentálni. Azt azonban leszögezte: teljes mértékű felelősséget éreznek az EK ellátatlanul maradó fogyasztói iránt. Így, amennyiben a MEKH kijelöli cégüket, úgy készen állnak a területükön élők visszavételére. Ügyfél január 31-e után se maradhat ellátatlanul - tette hozzá.

A MEKH első körben az EK-ügyfelek önkéntes átvételére hívta fel a hazai áramcégeket. Arra is figyelmeztettek viszont, hogy ha nem érkezik kellő számú ajánlat, úgy kijelöléssel kötelezik az új ellátót. Az Elmű-ÉMÁSZ erre várhat. Az ügy pikantériája, hogy az állam épp most készül megvásárolni a német hátterű társaság veszteséges lakossági üzletágát. Az E.ON és az EDF Démász egyértelműbben nyilatkozott: előbbi közleményben, utóbbi lapunknak erősítette meg, hogy önként bejelentkeztek a területükön lévő fogyasztók visszavételére. A MEKH tegnap a határidő letelte után annyit erősített meg, hogy érkeztek be ajánlatok.

A váltás nem jár átszereléssel, de a visszatérők így elvesztik az EK biztosította árkedvezményt.

EK-ügyfelek területi megoszlása

Elmű 8544
ÉMÁSZ 2180
E.ON 3696
EDF Démász 116

Forrás: MEKH

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.