Az Elmű-ÉMÁSZ elküldte az adatait

Miután a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) február február 21-én előrehozott adatbekérést kezdeményezett az Elmű-ÉMÁSZ-nál az áramcsoport előrehozott közgyűlése kapcsán, a cégek február 24-én, határidőben elküldték az adatokat - tájékoztatta lapunkat a közműhivatal.

Céljuk az érintett elosztó társaságok gazdasági helyzetének és jövedelmezőségének vizsgálata, különös tekintettel az ellátásbiztonságot garantáló zavartalan működéshez szükséges felelős gazdálkodás feltételeire - ismétlik meg.

A közműhivatal lapunknak elküldte az Elmű-ÉMÁSZ-nak hétvégén nyilvánosságra hozott eredmény- és osztaléktervét, mely szerint az Elműnél 30 milliárdos veszteség mellett 16 milliárdos, az ÉMÁSZ-nál 3,9 milliárdos nyereség mellett 9 milliárdos osztalékot javasoltak. Hozzáteszik: folyamatosan figyelemmel kísérik az engedélyes társaságok működését, de más cégektől nem kértek előzetes adatokat.

Arra a kérdésünkre, hogy a vizsgálat során mire jutottak, nem válaszoltak.

Szakértők nem valószínűsítik, hogy a MEKH érdemi kifogást támaszt az Elmű-ÉMÁSZ osztalékjavaslata ellen, mivel az számvitelileg megalapozott és nem érinti az áramcégek beruházási, felújítási, karbantartási keretét. Iparági körök szerint egyébként februárban már az összes energiacég pénzügyi adatait ismeri a MEKH.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.