Minden földjét elveszti a sikercég, 350-en kerülhetnek utcára

Egyetlen hektár bérleti jogot sem nyert a Hód-Mezőgazda Zrt. abból a 4000 hektár állami földből, amelyet jelenleg még bérel, és állattenyésztő telepei miatt 350 embernek tud munkát adni. A kormány az egyik embert birtokossá, a másikat állástalanná teszi.

Négyezer hektárnyi állami földet bérel a Hód-Mezőgazda Zrt., de már nem sokáig. Mindet meghirdették haszonbérbe, és 3300 hektárt már oda is ítéltek. Bár pályázott, egyetlen hektárt sem kapott a tejtermelő tehenészetéről és sertéstelepéről híres agrárgazdaság. Antal Gábor vezérigazgató úgy nyilatkozott a Délmagyarországnak: a 2016-os lesz az utolsó teljes év, utána lehet, hogy meg kell szüntetni az állatállományt.

Igaz, szemestakarmányt még tudnának vásárolni a piacon, de speciális tömegtakarmányt, szénát, amit eddig a bérelt legelőkön termeltek meg, nem. Így veszélybe kerülhet a cégnél dolgozó 350 ember állása. Igaz ugyan, hogy az állami területeken kívül magánszemélyektől is bérelnek 1500 hektárt, ez azonban részben nem elég, részben pedig a magángazdák is mindinkább másnak adják bérbe a területeiket.

Az állammal üzletelni néha jó, néha pedig veszélyes. Most azok nem járnak rosszul - mint például a szentesi Árpád-Agrár Zrt., amely a gazdálkodási területének mindössze 3 százalékát bérli az államtól. Így az ő termelésük és munkahelyeik nincsenek is veszélyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.