Az automaták feléről már tud a NAV

Napokkal a határidő előtt már 14 ezer ital- és élelmiszer-automatára kértek regisztrációs kódot az üzemeltetők – tudta meg lapunk Szöllősi Balázstól, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség ( MIÁSZ) vezetőjétől.

Mint ismeretes, egy tavaly meghozott jogszabály alapján az üzemeltetőknek március végéig be kell jelenteniük a gépeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), majd április elsejétől a megkapott regisztrációs kód birtokában működtethetik készülékeiket.

Csütörtökig csak tízezer körüli regisztráció volt, azóta viszont felgyorsultak az események, pénteken például négyezer automatához kértek kódot a NAV-tól, így jó esély van rá, hogy a mai határidőre a MIÁSZ tagjainak az összes gépe – mintegy 18 ezer tartozik a szövetség égisze alá – megkapja a működéshez szükséges kódot. Ugyanez még nem biztos, hogy igaz lesz a piac egészére. A szövetség becslései szerint harmincezer lehet az itthon üzemeltetett gépek teljes állománya, és az korántsem biztos, hogy a piac valamennyi szereplőjének érdekében áll bejelentenie gépparkját. Nyílt titok a szakmában, hogy a vállalkozók közül nem egy a játékszabályok figyelmen kívül hagyásával tesz szert szürkejövedelemre, számukra kérdéses, hogy tevékenységük legalizálása megér-e gépenként harmincezer forintot.

A feketét is kifehérítik
A feketét is kifehérítik
Veres Viktor / Népszabadság

A gazdaság kifehérítési folyamatának távlati tervei szerint az ital- és áruautomaták egy beépített csip segítségével – az online kasszákhoz hasonlóan – közvetlen összeköttetésben lesznek a NAV szervereivel, így az eladott kávémennyisége és az érte kapott összeg azonnal megjelenik az adóhivatali nyilvántartásban.

Szöllősi Balázstól lapunk úgy értesült, hogy várhatóan 2015 végén írják ki a rendszer teljes kiépítéséről szóló közbeszerzési pályázatot. A mostani regisztráció automatánkénti harmincezer forintos díja komoly érvágás az ágazatnak, ám a MIÁSZ-nak van egy ígérete a kormányzattól, hogy amikor a gépek NAV-os bekötése is megtörténik, akkor költségeikből leírhatják a most kiadott összeget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.