Az angol jegybank nem nyúlt semmihez

A hat éve érvényes 0,50 százalékos történelmi mélyponton hagyta alapkamatát csütörtöki kamatdöntő ülésén a Bank of England (BoE) monetáris tanácsa, és nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddigi 375 milliárd fontos (csaknem 160 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem.

Mindkét döntés megfelelt az előzetes elemzői és piaci várakozásoknak.
A Bank of England - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja - 2009 márciusa óta tartja 0,50 százalékon alapkamatát.

Ez abszolút mélységi rekord: a bank alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamat elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

A Bank of England 2009 márciusában, az akkori mély recesszióra válaszul a brit gazdaságtörténetben példátlan méretű mennyiségi enyhítési ciklussal is kiegészítette rendkívül enyhe kamatpolitikáját.

Az eddig végrehajtott 375 milliárd fontos eszközvásárlási programmal a brit jegybank az éves brit hazai össztermék (GDP) 20 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a brit gazdaságba. Ennek látszik is a hatása: a brit gazdaság növekszik a leggyorsabban - az Egyesült Államokkal szinte holtversenyben - a világ legnagyobb fejlett ipari gazdaságai között, bár a növekedés a tavalyi év végén kissé lassult.

A brit statisztikai hivatal (ONS) minap ismertetett második becslése szerint - amely megegyezett a januári első becsléssel - a GDP a tavalyi utolsó negyedévben 0,5 bővült az előző negyedévvel összevetve, és 2,7 százalékkal nőtt éves bázison. A tavalyi harmadik negyedévben 0,7 százalékos negyedévi és 3 százalékos éves GDP-növekedést mértek Nagy-Britanniában. Az ONS kimutatása szerint a tavalyi egész év átlagában 2,6 százalékkal nőtt a brit gazdaság teljesítménye; ez 0,9 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbi egész éves átlagos brit GDP-növekedést.

A valamelyes negyedéves lassulás ellenére továbbra is robusztus brit növekedéshez azonban mélységi rekordon járó infláció társul: a fogyasztói árindex januárban alig 0,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A januári tizenkét havi infláció a legalacsonyabb volt a mutató rendszeres méréseinek kezdete óta.

A Bank of England számára a kormány által előírt követendő inflációs cél 2 százalék.

Londoni pénzügyi elemzők szerint Nagy-Britannia deflációs időszak felé tart, és csak az a kérdés, hogy az infláció milyen mélyen és mennyi időre süllyed a negatív tartományba.

A Capital Economics gazdasági-pénzügyi elemzőház a Bank of England csütörtöki kamatdöntő ülése utáni gyorselemzése szerint már erre a hónapra negatív éves összevetésű brit inflációt vár, arra azonban csekély kockázatot lát, hogy a defláció elmélyül és hosszú időre gyökeret ver a brit gazdaságban. A brit háztartások középtávú inflációs várakozásai ugyanis a legutóbbi felmérések szerint alig változtak, és a kiskereskedelmi értékesítés januárban mért 5,4 százalékos éves emelkedése azt jelzi, hogy nem kezdődött meg a fogyasztási kiadások halasztása, ami a deflációs várakozás egyik legbiztosabb jele lenne.
A ház szerint amint a BoE monetáris tanácsa is eljut arra a következtetésre, hogy nincs komolyabb kockázata az elhúzódó deflációnak, a jegybank gyorsan, még az idei év vége előtt kamatemelési üzemmódra válthat.

A Capital Economics várakozása szerint azonban a monetáris szigorítás igen lassú ütemű lesz: a cég elemzői 2016 végére is csak 1,25 százalékig emelkedő brit jegybanki alapkamatot jósolnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.