Az államot pénzelik az MNB-alapítványok

A Magyar Nemzeti Bank immár 260 milliárd forintot kezelő alapítványainak egyelőre nem sikerült közzétenniük azokat a közérdekű adatokat, amelyek alapján a működésük teljesítené az átláthatóság minimumát. Ahogyan a 444.hu összeállítása bemutatja, leginkább az tudható, hogy a hat alapítvány milyen eszközökben tarja az alapítói vagyont, a szerződéseik viszont egyelőre titkosak.

A vagyon döntően állampapírban van, ami felveti a tiltott államfinanszírozás gyanúját (az alapítványok pénze végső soron az MNB pénze, a jegybank pedig nem finanszírozhatja az állam működését, márpedig az alapítványok most ez teszik).

Létezik már kimutatás a hat alapítvány bővülő ingatlanvagyonáról is, benne azzal a becsült értékkel, amennyit az MNB szerint az ingatlanportfólió elemei érnek. Szerepel továbbá a feltüntetett adatok között, hogy milyen cégeket alapítottak az alapítványok (Pallas Athéné Domus Optima Zrt., Ferida Zrt., Kasselik-Ház Zrt., Vízház Zrt., Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.), és mennyit keresnek az alapítványi vezetők: évente 320 millió forinton osztozik 36 operatív vezető és 18 fb-tag.

Továbbra is hiányzik viszont a szervezetek szerződésállománya, vagyis nem tudható, hogy kinek mire is milyen pénzügyi feltételekkel adtak megbízást.

Már az eddigi adatokból is tisztán látszik, milyen káderpolitikát folytatnak az MNB alapítványai. Nagy Róza, Matolcsy régi bizalmasa összesen hat alapítványi pozíciót is betölt. Csizmadia Norbertnek, aki korábban részt vett Matolcsy György unortodox gazdaságföldrajzi kiskátéjának összeállításában, négy pozíció jutott. Vörös József, aki ügyvédként Mészáros Lőrinc nevében licitált állami földekre, három helyet kapott az alapítványok és alapítványi cégek vezetőségében. Matolcsy rokona, Szemerey Gabriella szintén három pozícióhoz jutott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.