Az államot finanszíroztatja az MNB

Korlátozza a kéthetes betét elhelyezését a kereskedelmi bankok számára a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és új, három hónapos betéti instrumentumot vezet be, hogy ösztönözze a bankokat az állampapír-vásárlásra.

Folytatja a tavaly bejelentett önfinanszírozási program keretében elinduló átalakítást a jegybank. A Porfolio.hu az MNB bejelentése alapján arról írt: most még nagyobb átalakítást hajtanak végre a jegybank eszköztárában: a jelenlegi kéthetes betét helyett a három hónapos, fix kamatozású jegybanki betét lesz az irányadó eszköz.

Tavaly már a jegybank a kéthetes kötvényt kéthetes betétté alakította, valamint a külföldi szereplőket kizárta a hozzáférésből. Az akkori lépés is azt célozta, hogy a pénzügyi szereplők ne extrém rövid lejáraton finanszírozzák az államot a jegybank irányadó eszközén keresztül. Akkor a lépés hatására a rövid állampapírok iránti kereslet megnőtt, a hozamok pedig látványosan beszakadtak.

A kéthetes betét része marad ugyan a jegybanki eszköztárnak, de a jövőben mennyiségi korlátozással érhető csak el, aukciós technikával. Ezzel a kéthetes lejárat irányadó szerepe megszűnik.

A jegybank most is azt várja a lépéstől, hogy a kéthetes betétből a 3 hónapos jegybanki betéttel szemben az állampapírok felé megy inkább a kereslet, mivel a szabályozói likviditás szempontjából vonzóbbak. Így a kereskedelmi bankok az államot fogják nagyobb mértékben finanszírozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.