Az államhoz kerül a másfél millió magyar fogyasztó

Egy gázszolgáltatótól, a Főgáz Zrt.-től érkezett ajánlat a megadott határidőre az E.ON és a GDF SUEZ földgáz egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználóinak ellátására kiírt nyilvános felhívásra – közölte a pályázat kiírója, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel, a hivatal a jogszabálynak megfelelően öt munkanapon belül értékeli a benyújtott pályázatot.
Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató, illetve a hozzá tartozó Főgáz Zrt. szintén pénteken azt közölte, hogy felkészült a mintegy 1,3 millió fogyasztó átvételére az egyetemes szolgáltatói engedélyének visszavonását kérő két társaság ellátási területén. A MEKH közleménye szerint a hivatal az eljárás során a felhasználók folyamatos ellátását, az ellátásbiztonság garantálását tartja szem előtt.

A közlemény szerint a MEKH tájékoztató anyagot készített a szolgáltatóváltás miatt felmerülő fogyasztói kérdésekről, a tájékoztató a hivatal honlapján érhető el. Kiemelik, hogy a felhasználóknak nincs teendőjük a váltással kapcsolatban, a folyamat automatikus lesz. A régi és az új szolgáltató közötti átadás-átvétel törvényileg szabályozott, a hivatal felügyelete mellett zajlik. Az átadás-átvétel folyamán a szolgáltatók megkereshetik a felhasználókat adategyeztetés érdekében, a felhasználóknak együttműködési kötelezettségük van.

A számlák kibocsátására az átadás-átvétel során az átadás időpontjára vonatkozó mérőállás alapján kerül sor.

A hivatal különösen fontosnak tartja annak tudatosítását, hogy a felhasználók szerződése az átvevő szolgáltatóval a törvény erejénél fogva jön létre, írásbeli szerződés megkötésére nincs szükség hozzá.

A tájékoztató szerint lehetőség van arra, hogy az átadó és az átvevő szolgáltatók megállapodjanak a felhasználó tartozásából eredő követelés átvevő szolgáltatóra engedményezéséről. Az egyes fogyasztóknak az átadó szolgáltatóval szemben fennálló jogi vitáik, jogilag rendezetlen státusuk nem akadályozza azt, hogy az átadandó felhasználók egésze átkerüljön az új szolgáltatóhoz - hangsúlyozza a MEKH.

A MEKH közleménye kitér arra is, hogy a kikapcsolási folyamatot az átadás-átvétel nem akadályozza, tehát továbbra is kikapcsolhatók a 60 napnál hosszabb fizetési késedelembe esett lakossági felhasználók.

Az átadás-átvételi folyamat legfeljebb az átvevő szolgáltató kijelölését követő 18 hónapig tarthat, a vonatkozó jogszabályi előírás alapján - jelezte a hivatal.

Az ENKSZ és a Főgáz közölte azt is, hogy a zrt. gázszolgáltatói tevékenységének országos kiterjesztésével a Főgáz lehet Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés, illetve Zala, Somogy, Veszprém, valamint Tolna, Baranya, és Fejér megyékben a földgázfelhasználók egyetemes szolgáltatója.

A Főgáz hangsúlyozta, készen áll a két szolgáltató fogyasztóinak átvételére, a földgázellátás fennakadásmentes biztosítására az érintett 12 megyében. Hozzátették, az átadás-átvétel az új szolgáltató kiválasztását követően hónapokat vesz majd igénybe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.