Az államé a Budapest Bank

Ezúttal nyereséges bankot vett az állam, s az új szerzeményt összevonják a megtisztított MKB-val.

Miután pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is engedélyezte az ügyletet, immár minden feltétel adott ahhoz, hogy az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonában lévő Corvinus Zrt. megvásárolja a Budapest Bankot. A bankkal együtt a társaság s így a magyar állam közvetve tulajdont szerez a CDM Hitel- és Fejlesztési Bankban, a Budapest Autófinanszírozási Zrt.-ben, a Budapest Lízingben és a Budapest Alapkezelőben is.

A Corvinus még tavaly december elején kötött előszerződést az amerikai GE Capital-csoporthoz tartozó Budapest Bank megvásárlásáról, majd az adásvételi szerződést idén február közepén írták alá a felek. A vételárat akkor még nem véglegesítették: az összegről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csak annyit árult el, hogy nem haladhatja meg a 700 millió dollárt. (Ez akkori árfolyamon 174 milliárd forintot jelentett, jelenleg 194 milliárdot.) A vételár kifizetéséhez szükséges forrást az MFB biztosítja a Corvinus számára.

A Budapest Bankkal nyereséges pénzintézetet vásárol az állam. A bank a tavalyi évet ugyan közel 39 milliárd forint veszteséggel zárta a lakossági hitelekhez kapcsolódó elszámolás miatt, ám e nélkül csaknem tízmilliárdos nyereséget ért volna el. A Budapest Bankot valószínűleg összevonják majd az MKB-val, amely tavaly ősszel került állami tulajdonba. (Az MKB vételára 55 millió euró, akkori árfolyamon 17 milliárd forint volt.)

Utóbbi bankot jelenleg az MNB vezetésével szervezik át, leválasztják a pénzintézetről azokat a rossz, nem teljesítő hiteleket, portfólióelemeket, amelyek az utóbbi években több százmilliárd forintos veszteséget okoztak. Balog Ádám, a jegybank alelnöke májusban a Gazdasági Rádiónak adott interjúban arról beszélt, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv a Budapest Bank és az MKB összevonása lehet. Az MKB kitisztításával a várakozások szerint nyár végére végezhet az MNB.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.