Az állam viszi a Tigáz ügyfeleit is

A nap legkevésbé meglepő híreként a Tigáz lakossági fogyasztóinak jövőbeni ellátására is csak az állami Főgáz jelentkezett. Jövőre már a Főgáz lehet az egyetlen lakossági gázellátó az országban.

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató szakmai irányítása alatt álló Főgáz ma pályázatot nyújtott be az egyetemes szolgáltatási engedélye visszavonását kérő Tigáz földgázfelhasználóinak ellátására a közműhivatalnál - közölte az ENKSZ. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedvező döntése esetén a jövőben a Főgáz láthatja el a Tigáz mintegy 1,2 millió fogyasztóját is gázzal.

Az ENKSZ-hez tartozó Főgáz készen áll, hogy ellássa a Tigáz lakossági földgázfelhasználóit azok teljes ellátási területén - fejtette ki Horváth Péter, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója, valamint Laczó Sándor, a Főgáz vezérigazgatója. Ígéretük szerint az utóbbi hónapokban megfelelő körülményeket teremtettek a fogyasztók zökkenőmentes átvételére. Kedvező döntés esetén az egyetemes szolgáltatásban a Főgáz lesz Magyarország egyedüli szolgáltatója.

Az elmúlt időszakban három gáztársaság is kérte egyetemes földgázszolgáltatói engedélye visszavonását a MEKH-től - emlékeztetnek. Így szükségessé vált az érintett felhasználók további ellátásának biztosítása. Mivel a MEKH korábban már a GDF Suez, az E.ON és a Magyar Telekom együtt körülbelül 1,3 millió ügyfelének ellátására is a Főgázt jelölte ki, a saját eddigi mintegy 800 ezer, valamint a Tigáz 1,2 millió ügyfelét együttesen számolva a közeljövőben már a Főgáz láthatja el az összes, 3,3 millió lakossági és hozzá kötődő kis céges fogyasztót. Az új szolgáltató kiválasztását követően az átadás-átvétel hónapokat vesz igénybe.

A jövőbeni működésükkel kapcsolatos kommunikációs fordulatok ezúttal a következők:

- Az ENKSZ az állami tulajdonba kerülő társaságoknál beazonosítja azokat a lehetőségeket, ahol a külön-külön milliárdos költségeket felemésztő tevékenységek ésszerűsítése megtörténhet. (Ez - a félreértések elkerülése végett - továbbra is csak a Főgázra vonatkozik. Az említett GDF Suez, E.ON és Tigáz csak a lakosság ellátási jogát szolgáltatja vissza, hálózatait megtartja és az üzleti fogyasztók kiszolgálását is folytatja, tulajdonosuk nem változik. A megfogalmazásban hangsúlyozott elv érvényesítéseként a Főgáznál néhány társasházi és vállalati ügyfélnél a kihelyezett mérőt túl nagynak - vagyis az ügyfelek szempontjából túl drágának - találták, amit lecserélnek kisebbre. Igaz, erről megkeresésünkre további érdemi részleteket nem közöltek. További pontosításként megjegyzendő, hogy a Főgáz a sugalmazottakkal ellentétben nem az ENKSZ, hanem az állami Magyar Fejlesztési Bank - MFB - tulajdonában áll. Igaz, tulajdonosi jogait az ENKSZ gyakorolja, az állami ENKSZ felett pedig az MFB.)

- Az optimális üzemméret és költséghatékonyság elérése akkor történhet meg, amikor az ENKSZ már több közműágazatban is jelen lesz. (Ezzel bizonyára várható költségeket és veszteségeket kívánnak magyarázni.)

- Az ENKSZ a lakosság és a magyar társadalom érdekeit tartja szem előtt, ezért a nemzeti közműszolgáltatáshoz tartozó társaságok eredményét visszaforgatja a jobb ügyfélkiszolgálás és a további rezsicsökkentés érdekében. (Ez abból a közgazdaságtanilag követhető alapállásból értelmezhető, hogy a cég nem fizet osztalékot, hanem az esetleg megmaradt nyereséget visszaforgatja a fejlesztésekbe. Ez meg is történt a Főgáz esetében, amely újkori történelmében először nem fizette ki milliárdos osztalékát friss tulajdonosának, azaz a tavaly belépett magyar államnak. Az hogy ez mennyiben szolgálja a magyar társadalom érdekeit, a Fidesz ideológiája szempontjából erősen kérdéses. Mindeddig ugyanis idegennek tűnt a kormánypárt gyakorlati lépéseitől az, hogy a fejlesztési forrásokat az energiatársaságoknál kellene hagyni. Ebből következően az, hogy az állam a Főgázban hagyja a nyereséget, kifejezetten a rezsicsökkentési logika ellen hat, amennyiben ez a pénz nem további rezsicsökkentések forrásául szolgál.)

- Az ENKSZ második lépcsőben a villamosenergia-piacon jelenik meg, működése pedig a távhőszolgáltatással válik teljes körűvé. (Egyelőre a német RWE tulajdonában lévő Elmű-ÉMÁSZ-szal írt alá az állam egy összetett és esetenként félreérthető szándéknyilatkozatot bizonyos jogok és részesedések adásvételéről. Ám ez ügyben azóta sem történt látványos előrelépés, mi több, számos jel a tárgyalások elhúzódására utal. Az eredetileg hangoztatott tervek szerint a tárgyalások sikere esetén a főváros és Észak-Magyarország áramfogyasztói jövő év elején kerülnének át valamilyen formában a Főgázhoz. A jelenleg is önkormányzati távhőszektor állami átvétele kapcsán pedig a konkrétnak látszó bejelentések ellenére továbbra sem körvonalazódik értelmezhető menetrend. A fogalmazás azonban arra egyértelműen utal, hogy a tavalyi, illetve néhol még manapság is napvilágot látó nyilatkozatokkal szemben belátható időn belül a víz- és hulladékszállítási szolgáltatás, avagy a kéményseprés nem kerül az állami közműbe.)

Csak a Főgáz jelentkezett

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által a Tigáz Zrt. egyetemes földgázszolgáltatásra jogosult felhasználóinak ellátására kiírt nyilvános felhívására a megadott határidőben a Főgáz Zrt.-től érkezett ajánlat - közölte a közműhivatal. A MEKH a jogszabály szerint eljárva 5 munkanapon belül értékeli a benyújtott pályázatot. A hivatal eljárása során a felhasználók folyamatos és biztonságos ellátását tartja szem előtt - írják.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.