Az állam egyelőre csak álmodik az Erste 15 százalékáról

Csak az Orbán-kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) közötti megállapodás végleges, miszerint törvény születik a bankadó 2016-2019 közötti csökkentéséről, így ettől a kötelezettségétől a magyar kormány már nem léphet vissza – így nyilatkozott a HVG-nek a megállapodást összehozó osztrák Erste bankcsoport elnök-vezérigazgatója, Andreas Treichl. Arról viszont még folynak a tárgyalások – mondta –, hogy a kormány és az EBRD milyen feltételekkel szerez 15-15 százalékos részesedést a magyarországi Erstében.

Ha nem sikerül megegyezniük, akkor sem a kormány, sem az EBRD nem lesz Erste-tulajdonos – tette egyértelművé a bécsi bankár. Arra a kérdésre, visszajár-e az Erste-pakett, ha mégsem lenne bankadócsökkentés azt követően, hogy a kormány már birtokon belülre került a magyarországi leánybankban, az volt a válasz, hogy soha nem lehet százszázalékos garanciát kapni üzleti partnerek között.

Treichl elárulta, a tárgyalásokon Orbán Viktor szorgalmazta, hogy a kormány – miután már megkaparintotta az MKB Bankot és a Budapest Bankot – az Erstébe is beszálljon, az Erste pedig ezt azért nem ellenzi, hogy így is jelezze: perspektivikus piacnak tekinti Magyarországot. Magyarországon terjeszkednének, ám cáfolta azokat a híreket, hogy ennek érdekében pályáznának a Szberbankra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.