Az Alkotmánybíróság hétfőn tárgyal a devizahitelekről

Hétfőn, március 17-én ismét tárgyalja a kormány devizahiteles indítványát az Alkotmánybíróság (Ab) – derül ki a testület internetes oldalán közzétett jövő heti üléseinek napirendjéből. Az ügy január vége óta folyamatosan az Ab napirendjén van, és Bitskey Botond főtitkára korábbi tájékoztatása szerint rövidesen megszülethet a döntés.

A kormány november végén fordult az Ab-hoz, hogy az alaptörvény értelmezését kérje a devizahitelekkel összefüggésben. A kabinet egyrészt azt szeretné tudni, hogy az alaptörvényből levezethető-e olyan konkrét fogyasztóvédelmi rendelkezés, amely szerződési feltétel, bírósági ítélet vagy jogszabály alaptörvény-ellenességét okozná. A kormány indítványa példaként említi a devizahiteles szerződések egyes elemeit, de az Ab-nak ebben az ügyben nem azt kell eldöntenie, hogy a devizahitel-szerződések vagy azok egyes elemei alkotmányellenesek-e.

A kormány indítványának másik eleme, hogy az úgynevezett devizahitel-szerződések milyen keretek között módosíthatók jogszabállyal. A kormány kérdései nem valamely konkrét devizahiteles probléma megoldására irányulnak. Arra várnak választ, hogy az alaptörvényből milyen általános követelmények érvényesítése következik, továbbá milyen keretek közt lehetne megváltoztatni a szerződéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.