Az Akadémia mellé emeli a kormány a Pálinka Nemzeti Tanácsot

Köztestületté válik a Pálinka Nemzeti Tanács – derül ki egy törvényjavaslat indoklásából. Ez azt jelenti, hogy a földművelési miniszter olyan rangra akarja emelni a jelenleg még csak véleményező, javaslattevő testületet, mint amilyen a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).
„A pálinka előállításának, származásának, minőségének és eredetvédelmének egységes szabályozásához és annak végrehajtásához fűződő közös magyar érdek előmozdítását" csak köztestületi formában lehet jól megoldani – írta az indoklásban Fazekas Sándor tárcája. A tervezetet a hvg.hu szúrta ki a parlament honlapján.

A köztestületként működő PNT etikai kódexet ad majd ki a pálinkakészítőknek, kidolgozza a hosszú távú Nemzeti Pálinkastratégiát, illetve értesítheti az illetékes hatóságot, ha megsértik a pálinkára vonatkozó jogszabályokat. Ugyanakkor országos pálinka- és törkölypálinka-versenyt rendez; részt vesz a pálinkával kapcsolatos társadalmi kommunikációs tevékenység kidolgozásában. A tervezet szerint a PNT működését az állam finanszírozza majd.

A köztestületi rangot kiemelt fontosságú közfeladatnak ítélt tevékenységet folytató szervezetek kaphatják meg, amilyen például a MTA, a szakmai kamarák és a hegyközségek – jegyzi meg a hvg.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.