Egymilliárdnál is több áfát csalt el a sertésmaffia

Bűnszövetségben elkövetett egymilliárd forintot meghaladó költségvetési csalás gyanújával vették őrizetbe egy hétfős banda öt tagját a NAV győri pénzügyi nyomozói. A bűnszövetség a sertés-áfacsökkentés ellenére a múlt heti akcióig folyamatosan és nyereségesen működött.

Még a NAV akciójának napján is érkezett elő sertést szállító kamion annak a bűnbandának a monori vágóhídjára, amelynek hét tagját bűnszövetségben elkövetett egymilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással gyanúsítanak a pénzügyi nyomozók.

Kezdetben – a nyomozás eddigi adatai szerint 2013 óta – a bűnszövetség érdekeltségébe tartózó cégláncolaton keresztül Szlovákiából, Lengyel- és Csehországból, valamint Hollandiából nettó áron, azaz áfa nélkül vásároltak élő sértéseket. Azonban az importált állatokat a cégek könyvelésében már „belföldi beszerzésekként” tüntették fel. Majd miután hazai vágóhidakon levágatták és feldolgoztatták az így honosított disznókat, a késztermékeket bruttó áron eladták, majd még az értékesítés után fizetendő áfát is visszaigényelték.

Tavaly a kormány egyebek között az áfacsalások visszaszorítása érdekében kezdeményezte a sertéshúsáfa 27-ről öt százalékra csökkentését. Azonban a csökkentés nem vonatkozott mindenféle sertéshúsra. Az oldalas, a dagadó, a comb, a tarja és a karaj áfája csökkent, de az úgynevezett vágási melléktermékeké, mint például a máj, a zsírszalonna és a feldolgozott húsféleségek (kolbász vagy szalámi) már nem.

Mindez azonban nem zavarta a most leleplezett csalókat. Mivel a jogszabályváltozás folytán a feldolgozott tőkehús áfája nem csökkent, a külföldön vásárolt disznókat úgy papírozták le, mintha azokat az egyik cégük vásárolta és dolgozta volna fel egy hazai vágóhídon. Ezáltal a feldogozott húst már újfent 27 százalékos áfával értékesíthették tovább az irányításuk alatt álló cégláncolaton keresztül. A láncolatba beiktatott húsfeldolgozó vállalkozás az értékesítés után fizetendő adót „természetesen” nem fizette be az államkasszába.

Hét megyében és a fővárosban tartottak ellenőrzést a múlt héten a NAV pénzügyi nyomozói: több mint 30 helyen volt házkutatás, lefoglalás, és az akcióban számos tanút is kihallgattak. Hét személyt pedig gyanúsítottként kérdeztek ki. A szervezet irányítóját és négy társát később a bíróság házi őrizetbe helyezte.

A társaság monori vágóhídján a NAV mellett a NÉBIH is ellenőrzést tartott. Áldatlan állapotokat találtak – derül ki a NAV szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből. Elképesztő higiéniás körülményeket találtak, és az áruk eredetét sem tudták igazolni, ezért a NÉBIH több mint négy tonna eredetigazolás nélküli húst megsemmisített, a vágóhíd tevékenységét pedig felfüggesztette.

Az akcióban a NAV nyomozói az államot ért egymilliárdot meghaladó kár megterítése érdekében ingatlanokat és bankszámlákat zároltak, valamint jelentős összegű készpénzt és nagy értékű járműveket foglaltak le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.