Autóútra megy a pénz. Kóny közelebb került Győrhöz

Megint elköltött 11,5 milliárd forintot az Európai Unió kasszájából a kormány. A brüsszeli pénz az M85-ös autóút Győr és Kóny közti 7,5 kilométerére ment el. Így az M1-es autópályától már 16 kilométeren gyorsforgalmi út vezet Szombathely felé.

A kilométerenként nettó 1,5 milliárd forintért épült útszakaszt Seszták Miklós avatta fel kedden. A nemzeti fejlesztési miniszter a korábbinál gyorsabb közlekedés lehetőségéről beszélt. A szaktárca közlése szerint a Magyarország legújabb biztonságos, irányonként két-két forgalmi sávos gyorsforgalmi útján elérhető menetidő-csökkenést tíz percre becsülte Győr-Kóny között.

Az M85-ös Győr-Enese és Enese-Csorna közötti szakasza a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában épül meg. A kincstári leltár szerint az új nyomvonalon futó Győr-Enese szakaszon három felüljáró és egy aluljáró létesült. A beruházás során az M1 autópálya és 85-ös főút forgalmi csomópont körforgalmi csomóponttá épült át. Innen indul ki az új M85 autóút, amely a 85-ös főúttal párhuzamosan halad nyugati irányba. Az út vége a 2011 decemberében átadott, hét kilométer hosszú Enese elkerülő szakasz csatlakozik. A 85-ös főút három szakaszon, összesen 2,7 kilométeren átépült.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter pontos ütemezést is adott a folytatásra. Szerinte „az M85 és M86 további fejlesztéseivel 2016 őszére Győrtől és az M1-es autópályától Szombathelyig, 2018 tavaszára Sopronon át az országhatárig épül ki a gyorsforgalmi összeköttetés”.

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója arról beszélt: a kivitelezés Győr-Enese között mintegy 700 nap alatt, határidőre elkészült. Az Enese-Csorna szakasz építése határidő előtt Enese-Kóny között befejeződött. E 2,3 kilométer hosszú útnak az építésére azért volt szükség, mert csak így lehet az Enese elkerülő út forgalmát biztonságosan leterelni a 85-os főútra. A további 4,7 kilométernyi szakaszon már csak a befejező munkálatok vannak hátra. Az M85-M86 Csorna elkerülő út átadása szeptember elejére várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.