Autósok figyelem! Egyszerűsödik az eredetvizsgálat

Egységesül és egyszerűbbé válik az autók eredetvizsgálata jövőre. A jelenleg hasznát öt különböző technológia helyett mindenhol ugyanazzal a módszerrel ellenőrzik majd a járműveket, és közben akár a műszaki vizsgát is el lehet végezni.

Egyenértékű és egymásnak megfeleltethető lesz a különböző vizsgálóállomásokon végzett eredetiségvizsgálatok eredménye, miután a vizsgálóállomásoknak a jövő évtől egységes feltételeket kell alkalmazniuk a jelenleg alkalmazott ötféle vizsgálati technológia helyett.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) véleménye szerint a hatósági ügyintézés egyszerűsítését és gyorsítását célozza továbbá az úgynevezett "egyablakos", illetve elektronikus ügyintézés lehetőségének bevezetése. A műszaki vizsgálat és az eredetiségvizsgálat egyaránt elvégezhető lesz a megfelelő technikai feltételekkel ellátott tanúsító szervezetek vizsgálóállomásain, az előzetes eredetiségvizsgálatért fizetendő díj összege változatlan marad.

A közreműködő szervezetek eredetiségvizsgálatban történő részvételének elengedhetetlen feltétele az NKH-val kötött érvényes hatósági szerződés. A vizsgálóállomások közvetlen informatikai kapcsolatban lesznek a központi rendszerrel, az egységes informatikai alkalmazás segítségével pedig egyszerűbbé válik a vizsgálathoz kapcsolódó adminisztráció.

Az előzetes eredetiségvizsgálatot elsősorban bűnmegelőzési szempontok miatt vezették be 1998-ban, a vizsgálat 2004-től működik hatósági eljárás keretében. A bevezetést követően jelentősen csökkent a gépjármű-lopások száma. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala mintegy 4500 hatósági feljelentést tett az elmúlt öt évben az eredetiségvizsgálati eljárás során felfedezett hiányosságok miatt, bűncselekmény gyanújával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.