Autósok, kutakhoz! Durván drágulhat a benzin

Akár 10 forinttal is drágulhat jövő héten a benzin, öttel pedig a gázolaj - vélekedik a nemzetközi piac folyamatai alapján a GKI Energiakutató. Az irányadó üzemanyagtőzsén az elmúlt egy hét során jelentősen nőtt a benzinár, de a forint árfolyama is gyengült.

A benzin esetében 8-10, a gázolaj esetében pedig 3-5 forintos áremelés bejelentését indokolnak a jövő héten a GKI Energiakutató számára a nemzetközi piaci folyamatok a jövő héten. A legutóbbi 3 forintos áremelés után a benzin kiskereskedelmi átlagtarifája szerdától elérheti a gázolaj ugyanakkorra várható 428 forintos literárát.

Az irányadó piacokon a benzin dollárára 6,1, míg a gázolajé 1,5 százalékkal emelkedett. A forint a dollárral szemben pedig 0,6 százalékkal gyengült.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak a héten a benzin esetében 6,7, gázolaj esetében pedig 2,1 százalékos emelkedést mutatnak.

A benzin az elmúlt egy év során azonban még mindig egy, a gázolaj pedig 5 százalékos árcsökkenést mutat. Egy havi nettó átlagkeresetből 2,5 százalékkal kevesebb benzint és másfél százalékkal több gázolajat lehet tankolni, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.