Autóipari spórolás: megint hosszabb szünetek és elbocsátások

Az európai piaci kereslet visszaesése miatt egyre több autógyártó csökkenti termelését és küldi hosszabb pihenőre dolgozóit, de több ezer munkahely is megszűnik.

Takarékossági okokból meghosszabbítja az ünnepi leállását és egy hétre leállítja több üzemét a PSA Peugeot-Citroën és a Renault. A termelés visszafogásának oka a piaci kereslet visszaesése. A Renault egy hétre hosszabbítja az ünnepi leállást, a műszakcsökkentés három franciaországi (Douai, Sandouville és Flins) mellett a szlovéniai üzemet is érinti: Novo Mestoban Twingokat gyártanak.

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) adatai szerint Renault eladásai szeptemberben 0,9 százalékkal csökkentek, az első kilenc hónapban eladott 780 ezer autó pedig 9,7 százalékkal marad el a tavalyi év azonos időszakától. A francia cégcsoport másik tagja, a Dacia szeptemberben 16 százalékkal növelte forgalmát, de az éves mérleg 7 százalékos mínuszt jelez.

Meghosszabbított vakációval takarékoskodik franciaországi Aulnay-sous-Bois-ban lévő üzemében, valamint szlovákiai telepén a PSA Peugeot-Citroen. Mint arról már beszámoltunk a kereslet visszaesése miatt nyújtott hétvégékkel próbálja csökkenteni költségeit és készleteit nagyszombati gyárában a francia PSA konszern, mert szeptemberben 13,3 százalékkal estek eladásai az európai piacon. Citroen és Peugeot autókból az első őszi hónapban összesen 133,5 ezer kelt el, ami az ACEA adatai szerint rosszabb az átlagnál.

A piaci helyzet miatt gyakorlatilag kétszer egy hétre ( október 28-a és november 4. között, valamint november 14. és 18 között) leáll a termelés a PSA nagyszombati autógyárban, ahol korábban alkatrészhiány miatt kétszer csökkentették a műszakok számát. Itt készül a Peugeot 207-es és a Citroën C3-as. A világszerte 198 ezer embert foglalkoztató francia PSA konszern a következő éves időszakban 6800 fős leépítést tervez, a létszámcsökkentés 3500 állandó dolgozót, és 3300 szerződéses munkást érint.

Az EU és EFTA piacain szeptemberben 1,27 millió új személyautót helyeztek forgalomba, ami 1,2 százalékkal több mint tavaly. Az éves 10,5 millió autó azonban 0,8 százalékkal marad el az előző év azonos időszakától.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.