Újabb félezer állás szűnik meg az autóiparban

Nem ért véget a leépítési hullám a magyar autóiparban. A dunavarsányi Ibiden Hungary Kft.-nél 430, az oroszlányi Borg Warner Turbo System Alkatrészgyártó Kft.-nél várhatóan mintegy kilencven embert tesznek utcára.

A kerámia kipufogó-szűrőbetéteket gyártó dunavarsányi Ibiden Hungary Kft. több mint négyszáz munkatársától kénytelen megválni.

- Bár a válság kitörésekor még úgy gondoltuk, például ideiglenes leállásokkal ki tudjuk húzni elbocsátások nélkül, arra kényszerültünk, hogy bejelentsük a munkaügyi központnál, várhatóan 430 embertől meg kell válnunk - mondta lapunknak Balogh Mónika, az Ibiden Hungary Kft. általános igazgatója.
 
A megrendelések visszaesése miatt a cég gyártósorokat állított le. Nem csak betanított munkások, adminisztrátorok, vezetők is állás nélkül maradnak majd.

- Kollégáink azt kérték, minél előbb mondjuk meg, kinek szűnik meg a munkahelye. Folynak az előkészületek, legkésőbb jövő január közepéig tájékoztatjuk az érintetteket. Nekünk is új ez a feladat, hiszen az elmúlt években inkább a felvétellel kellett foglalkoznunk. Remélem, hogy nem lesz szükség további leépítésekre, és ha előbb nem is, 2010-ben az EURO-5-ös szabvány kötelezővé teszi termékünk használatát a dízelmotorokban, ami ismét fellendíti majd a forgalmat. Látva azonban a régióban zajló eseményeket, ígérni semmit nem merek - tette hozzá Balogh Mónika.
 
- Azt néhány hete már tudjuk, hogy lesznek leépítések az Ibidennél, de a hírekben szereplő 430-as számot hivatalos bejelentés híján egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom. Még most is reménykedünk, hogy nem fog ennyi embert érinteni az elbocsátás - mondta a Népszabadságnak Szilágyi Ákos, Dunavarsány jegyzője, aki úgy tudja, sok nem helyi lakos ingázik az autóipari beszállítóhoz nap mint nap.
 
- Dunavarsányban nagyon alacsony a munkanélküliség, és mivel a főváros közel van, reméljük, hogy a létszámcsökkentések áldozatai előbb-utóbb megtalálják majd a számításukat Budapesten. Az is nyilvánvaló viszont, hogy például az Ibiden által befizetett iparűzési adó lényegesen csökken majd a következő időszakban, és így átmenetileg meghiúsul a többi között annak a 3-4 milliárd forintból tervezett oktatási komplexumnak a megépítése is, amelyre azért lenne szükség, mert egyre több családos fiatal választja Dunavarsányt lakhelyéül, a város infrasrtuktúráján viszont lenne még mit javítani - tette hozzá a jegyző.
 
Az oroszlányi Borg Warner Turbo System Alkatrészgyártó Kft. is megerősítette az index internetes portál információit: a szeptemberi 90 fős létszám-csökkentés után újabb 82 embert bocsátanak el, ők felerészt a kölcsönzött munkások, felerészt a 655 kolléga közül kerülnek ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.