Ausztriában is zajlik egy pénzintézeti botrány

Megtartotta az első ülését csütörtökön az egyik legnagyobb osztrák pénzügyi botrány főszereplője, a Hypo Bank ügyét vizsgáló parlamenti bizottság.
A Hypo Bank karintiai tartományi bankból nőtte ki magát közép-, kelet- és délkelet-európai pénzügyi csoporttá. Nem fizető délkelet-európai hitelek és elhibázott befektetési döntések miatt végveszélybe került, ezért állami kezelésbe vették. Az államosítás után megkezdődött a bank gazdálkodási gyakorlatának átvilágítása. A bankot 2009-ben 1,5 milliárd eurós állami segítségnyújtással megmentették meg. Eddig az állam összesen 5,5 milliárd euróval segítette.

Az ülésen, amely nem volt sajtónyilvános és alig negyed órán át tartott, nem született döntés még arról sem, hogy milyen rendszerességgel tárgyaljanak.

A 18 tagú bizottság a teljes Hypo-ügyben vizsgálódik, a kormányzati szervek felügyeleti tevékenységet és a bank kényszerállamosításának körülményeit is vizsgálja.

A bizottság érdemi munkája húsvét után kezdődik, az első tanúvallomásokat előreláthatólag ekkor hallgatják meg. Tanúként fogják beidézni Werner Faymann kancellárt és az Osztrák Néppárt (ÖVP) három egykori pénzügyminiszterét. A politikusokat azzal vádolják, hogy nem ismerték fel vagy figyelmen kívül hagyták a pénzügyi kockázatokat. A bizottság felállítását az ellenzék - a liberálisok, a Zöldek és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) - kezdeményezte.

A Hypo-botrány a kirobbanásakor több osztrák parlamenti párt érintettségét is felvetette. A csődtől kényszerállamosítással megmentett Hypo Bank körüli botrány különösen a BZÖ karintiai szervezetére vetett árnyékot. Az egykori tartományi bankot ugyanis Jörg Haider tartományfőnöksége idején, 2007-ben privatizálták.

A Hypo Group Alpe Adria (HGAA) egykori elnökét, Wolfgang Kulterert 2012-ben háromtól négy és fél évig terjedő börtönbüntetésre ítélték, a vád szerint társaival 2004-ben egy elsőbbségirészvény-ügylettel 5,5 millió euró kárt okoztak az azóta államosított banknak. A bíróság megállapítása szerint visszaéltek hatáskörükkel és számos szabályt megszegtek.
Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt nyolc év és hat hónapnyi letöltendő szabadságvesztésre ítélték 2014 nyarán a Hypo Bank- és az INA-Mol-ügyek egyesített perében. Sanadert azzal vádolták, hogy jutalékot fogadott el az osztrák banktól, illetve az energiaipari vállalattól. (Forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.