Ausztriába megy a szentgotthárdi Opel magyar igazgatója

A magyarországi Opel gyár fejlesztésével eltöltött hat év után az ausztriai General Motorst vezeti Solt Tamás, szentgotthárdi utódjáról még nincs döntés.

Solt Tamás hat éven át igazgatta a szentgotthárdi Opel motorgyárat, októbertől a Bécs melletti (Aspern) Opel gyár igazgatója lett. Szentgotthárdon még nincs kinevezett utód.

Solt Tamás 1963. augusztus 11-én született Szombathelyen. Alap- és középfokú tanulmányait is szülővárosában végezte, majd 1987-ben a Gödöllői Szent István Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát.

A General Motors szentgotthárdi gyárában személyügyi területen kezdte pályafutását 1991-ben, majd több funkció ellátását követően 1997-től az osztály igazgatói feladatait látta el. Ezután termelő területre kerül: 2001-től négy éven át az Allison sebességváltó-gyár igazgatói posztján dolgozott, majd 2005-től a Gyári Szolgáltatások osztályának vezetését vette át.

Solt Tamás 2007-től Németországban, az Opel rüsselsheimi központi szervezeténél dolgozott és szerzett nemzetközi tapasztalatot, itt a termékekhez kapcsolódó tervezési feladatok irányítását végezte.

Kiküldetéséből visszatérve 2010 januárjában nevezték ki a szentgotthárdi gyár igazgatói posztjára, majd novemberben már az ő irányítása alatt indult el a gyár új, nagyszabású projektje, a Flex Motorgyár építése is.

Solt Tamás pályafutása alatt, illetve közreműködésével több nagyszabású, az Opel, valamint a magyar gazdaság szempontjából is meghatározó eseményre került sor Szentgotthárdon:

1996-ban – elsőként a multinacionális cégek sorában – Solt Tamás vezetésével kezdődött meg, és fejeződött be sikeresen a kollektív szerződés tárgyalása a helyi szakszervezettel, létrejött az új Allison váltógyár, elindult a motor-orsó javítás és a váltófelújítás, az Európai Gyártómérnökségen (Product Engineering) belül felállításra került a Hajtómű Program Menedzsment Iroda (Powertrain Program Management Office). Az Opel/Vauxhall európai menedzsmentje 2010-ben döntött úgy, hogy az Opel Szentgotthárdi gyárába hozza három új motorcsaládjának a gyártását mintegy 500 millió eurós beruházással, több mint 800 új munkahelyet teremtve.

2013-ban további kapcsolódó beruházásokra került sor 190 millió euró értékben.

Solt Tamás 2015. október 1. óta az Opel asperni gyárának az igazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.