Augusztusra a reálgazdaság emelkedését mutatja az Ecostat és a Világgazdaság indexe

A válságból való kilábalást jelezheti előre, hogy az utóbbi három és fél év legnagyobb havi emelkedését mutatja az Ecostat és a Világgazdaság közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA), amely szerint augusztusban 0,61 százalékkal bővült a gazdaság - közölte azEcostat csütörtökön.

Hozzáteszik, hogy az idén eddig csak kétszer változott pozitívan az index, de most fordulni látszik a korábbi csökkenő tendencia. A GYIA összetevői közül hét a növekedés, három pedig a csökkenés irányába hatott. A gyorsulási irányadó (GYIA) egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló leading indikátor típusú mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. A GYIA mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, azonnali képet ad a hazai folyamatokról, míg a hivatalos statisztikai adatok nemritkán több hónap elteltével látnak csak napvilágot.

A Világgazdaság csütörtöki számában megjelent részletesebb ismertetőben megjegyzik, hogy az augusztusi adat csak havi összehasonlításban mutat emelkedést, a tavalyi év azonos időszakához, vagyis a pénzügyi válság begyűrűzése előtti hónapokhoz képest még számottevő a csökkenés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.