Augusztusban is csökkent az építőipari termelés

Az építőipari termelés volumene augusztusban mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 7,2 százalékkal csökkent a tavaly augusztusihoz képest, az év első nyolc hónapjában a termelés 3,1 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleménye szerint szezonálisan kiigazítva a termelés augusztusban az előző havi szinten maradt.

Júliusban, a júniusi emelkedés után, szintén csökkent az építőipari termelés: mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 5,1 százalékkal esett vissza a tavaly júliusihoz képest.

Az év első hét hónapjában a termelés 2,4 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva a termelés júliusban 12,2 százalékkal maradt el a júniusitól.

Az építőipari visszaesésének augusztusi gyorsulásában nem a bázis hatása játszott szerepet, hiszen 2008 augusztusában munkanaptényezővel kiigazítva 4,3 százalékkal, kiigazítatlan adatok alapján 6,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A KSH adatai alapján 2009 augusztusában a két építményfőcsoport termelése augusztusban is ellentétesen alakult. Az építőipari termelés csökkenésén belül az épületeken végzett munkák volumene 15,7 százalékkal esett vissza, míg az egyéb építményeken végzetteké az előző hónapokhoz hasonlóan emelkedett, s 20,6 százalékkal magasabb volt, mint 2008 augusztusában, néhány nagy értékű állami és önkormányzati beruházás jóvoltából, mint az M6-os autópályán és a 4-es metrón folyó építkezések, jegyezte meg a KSH.

Évkezdettől számítva az épületeken végzett munkák volumene 13,2 százalékkal mérséklődött, az egyéb építményeken végzetteké pedig 10,9 százalékkal bővült a múlt év első nyolc hónapjához hasonlítva.

Az építőipari termelés mintegy felét kitevő speciális szaképítés ágazat - melynek zömét a szerelési és a szakipari munkák adják - termelésének mérséklődése tovább folytatódott: augusztusban 17,4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene az elmúlt hónapokhoz hasonlóan augusztusban is meghaladta az egy évvel korábbit: 7,1 százalékkal volt magasabb. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 1,8 százalékkal, az egyéb építményeké 11,3 százalékkal nőtt. Ez utóbbi több, az év során kötött, jelenleg is folyó út-, vasútfejlesztési munkákra vonatkozó szerződésnek köszönhető a KSH szerint.

A közlemény alapján a 2009 augusztusában kötött szerződések volumene 12,6 százalékkal volt magasabb az előző évinél. Ezen belül épületek építésére 12,2 százalékkal, az egyéb építményekre pedig 13,4 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. Az épületek új szerződéseinek növekedése néhány nagy, kereskedelmi, illetve ipari épületre kötött szerződésnek köszönhető.

A KSH szerint az egyéb építmények körében az útépítésekre, közművekre és kommunális létesítményekre kötött szerződések voltak jelentősek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.