Augusztusban már mérséklődött a fogyasztás

Csak rövidtávú jelenség volt a júniusi és júliusi hét százalék körüli rekordbővülés: a nyár végére 4,7 százalékra mérséklődött a növekedés az előző augusztushoz képest. Piaci vélekedések szerint a nyári fogyasztási robbanást a devizahitelek forintosítása okozhatták.
Lassult a kiskereskedelmi bővülés augusztusban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes gyorsbecsléséből. A KSH  úgy látta, hogy a nyár végén az előző év augusztusához képest összességében 4,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, ami némileg már elmarad júniusi 7,2 és júliusi 6,8 százalékos rekordbővüléstől.

A KSH adataiból kitűnik, hogy mind az élelmiszer mind pedig a tartóscikk-fogyasztás bővülési üteme is csökkent, de a korábban a kiskereskedelmi indexnek jókora lökést adó, hónapról-hónapra 8-9 százalékkal bővülő üzemanyag-forgalom is visszafogottabb volt, így az autósok 7,4 százalékkal tankoltak többet az autójukba augusztusban.

Mint arról korábban írtunk, az év elején - az üzemanyag fogyasztást nem számítva - még 4-5 százalék körül bővülő kiskereskedelem júniusban kapott váratlan lendületet, majd a kilencvenes évek fogyasztási boomját is meghaladó növekedési adatokat produkált az egyébként jellemzően stagnáló nyári szezon közepén. Piaci vélekedések szerint a váratlan fogyasztási robbanás rövidtávú hatás volt, vélhetően a nyár elején a devizahiteles banki szerződések forintosításakor az ügyfeleknek folyósított - becslések szerint több százmilliárd forintnyi - banki jóváírások jelenhettek meg a piacon.

A lapunk által megkérdezett kereskedőláncok úgy látták: augusztusra már jelentősen mérséklődött a fogyasztás. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) korábban tudatta: az év hátralévő részére már lassuló piacbővülésre számít. 
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.