Áttörés a keleti nyitásban: balneológiai együttműködés Csunkinggal

Balneológiai együttműködés "körvonalazódik" a termálvizekben gazdag kínai Csunking és Magyarország között. A nap híre a Nemzetgazdasági Minisztériumtól.

A 16 európai és számos kínai önkormányzat találkozóján szó esett gazdasági együttműködés és befektetési lehetőségek mellett turisztikai fejlesztési alternatívákról is Csunkingban. Az előzetes egyeztetések alapján balneológiai együttműködést helyeztek kilátásba a termálvizekben gazdag város és a termálvizes nagyhatalomként számon tartott Magyarország között - adta hírül a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A magyar kormány az elmúlt három évben kiemelten fontosnak tartotta új gazdasági kapcsolatok kialakítását Kínával a keleti nyitási politika keretében. Ennek szellemében utazott 2013. július 2-3. között a magyar delegáció a délnyugat-kínai fejlesztési terület központjába, Csungkingba. Dr. Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára és Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára vezetésével a delegáció a Kínai és Kelet-közép-európai Országok Önkormányzati Vezetőinek Találkozóján vett részt. 

- A magyar delegáció tagjai között voltak Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék, Győr, Miskolc és Pécs város képviselői is. A 16 érintett uniós és nem uniós országból egyedül Magyarország van külképviselettel jelen a vendéglátó 33 milliós városban, és egyedül a magyar főkonzulátus ad ki vízumot hét schengeni országnak - írja a tárca közleménye, amely felidézi, hogy "Csungking és környéke a Pohaj-öböl, a Jangce torkolatvidéke és a Gyöngy-folyó deltája mellett az ország negyedik legjelentősebb gazdasági erőközpontja, nemzetközi viszonylatban is kiterjedt közlekedési hálózattal, infrastruktúrával és háttériparral. Amellett, hogy a város az utóbbi években lenyűgöző iramban fejlődött, gyönyörű természeti adottságokkal bír, és nemrégiben a termálvizek fővárosa címet nyerte el". Hogy ki adományozta ezt a címet és mi alapján, arra nem tér ki az egyébként informatív közlemény. 

Dr. Horváth Viktória a tartományi jogokkal felhatalmazott város turisztikai hivatalának alelnökével, Wang Dingguo-val találkozott, megbeszélésük során kiemelt figyelmet kapott egy Csungking és Magyarország közti lehetséges balneológiai együttműködés. A termálvizekben gazdag városban a meleg vizes fürdőzés luxus szabadidős programnak számít, gyógyászati szolgáltatások nem épültek rá. A kínaiak, bár gyógyászatukról világhíresek, a vizek egészséget megőrző és javító felhasználása még fejlesztésre vár. Népegészségügyi szempontból fontosnak látják a kínaiak, hogy megismerjék a gyógyvizes terápiákat, azok egészségügyi rendszerbe kapcsolását és a vízhez kapcsolódó rekreációs szolgáltatásokat. Magyarország termálvizes nagyhatalom, egészségturizmusa kiemelkedő, így a turizmusért felelős helyettes államtitkár tárgyalt a magyar tudáson alapuló együttműködések lehetőségeiről.

A kínaiak számára luxussportnak számítanak a lovas sportok, a témában szintén magyar segítséget remélve hosszú távú kooperáció képzelhető el a lovassport fejlesztése és a lovas turizmus terén is. A beszélgetés során a szakemberek egyetértettek abban, hogy a legnagyobb horderejű lépés a kínai kiutazó turizmusba való bekapcsolódásban a légi összeköttetés létrehozása lenne, és így Magyarország Európa kapuja lehetne Kína számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.