2700 embert bocsát el a magyar GE

A következő két évben 2700 embert bocsát el a General Electric Hungary (GE), két üzletágában: a fényforrásokkal foglalkozó Lighting 2570 főt küld el, míg az Energy 128-al lesz karcsúbb. A legtöbben Nagykanizsán vesztik el a munkahelyüket, de az az egység megmarad. A 700 főt foglalkoztató váci gyár viszont bezár. A GE 14 ezer embernek ad munkát hazánkban.

 A következő két évben 2698 embert bocsát el a magyar GE annak következtében, hogy átszervezi a hazai tevékenységét. A vállalat ma ismertette terveit a szakszervezetekkel, s mint elmondták, az első embereket 2010 elején küldik majd el, s a folyamat 2011-ig zajlik majd. Az átalakítási terveket jelenleg ismertetik a szakszervezetekkel - jelentette be Phil Marshall, a GE Lighting régiónkért felelős elnök-vezérigazgatója. Az átalakítás és az ezzel járó jelentős létszámleépítés a hagyományos izzó- és a fénycső gyártást érinti, az összesen 14 ezer főt foglalkoztató cégnél. A GE megtartja a fényforrás gyártást Magyarországon, nem vonul ki - hangsúlyozta  Phil Marshall.

ATungsram Dolgozók Független Szakszervezeti demonstrációja Újpesten, a fényforrásgyár tervezett bezárása miatt.
Budapest, 2009. október 15. Egy résztvevő munkaruhájába tűzött egy nemzetiszínű zászlót, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezet demonstrációján Újpesten, a gyárral szembeni parkolóban, ahol a fényforrásgyár tervezett bezárása miatt tiltakoznak. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Húsz éve vagyunk Magyarországon, nagyon sokat fektettünk be az országban, megtanultuk a helyi viszonyokat és Magyarország is megtanulhatta általunk, milyen egy nagy nemzetközi céggel dolgozni - vezette fel a rossz híreket Leslaw Kuzaj, a GE régióért felelős képviselője. - A válságból olyan dolgok kerekednek ki, melyek egy új világrendhez vezetnek. Ebben a kormányoknak nagyobb szerepük lesz és ez egy zöldebb világ lesz - tette hozzá.

Phil Marshall, a fényforrás üzletág vezetője elmondta: az átszervezést egyfeleől az indokolja, hogy az EU törvények a jövőben nem teszik lehetővé a hagyományos izzók gyártását és forgalmazását, ugyanakkor az üzletágról is kiderült: nem elég hatékony. Ez utóbbi - tette hozz - más fényforrás-gyártókra, így a Philipsre vagy épp a Siemensre is is igaz, ők is hasonló problémákkal küzdenek. A jövőben a cég az energitakarékos termékek gyártására és fejlesztésére koncentrál.

A GE összesen tizenegy városban, 14 gyártóegységet működtet jelenleg, ezekből kettő zár be véglegesen: a 700 főt foglalkoztató váci fényforrásgyár, valamint az Energy üzletág 128 embert alkalmazó nagykanizsai üzeme, amely ipari szűrők gyártásával foglalkozik, s a cég vezetiő szerint nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, nem termelt profitot. Nagykanizsán további jelentős változás, hogy fényforrás üzletághoz tartozó másik, sokkal nagyobb gyáregységükből csaknem 1300 alkalmazottat küldenek el. A változások egyáltalán nem érintik az Ózdi gyárat, viszont lesznek elbocsátások - igaz, kisebb mértékben - Hajdúböszörményben, Kisvárdán, és Budapesten is.

Phil Marshall lapunknak hangsúlyozta: a fényforrás-piacon kialakult változások és a szeptemberben életbe lépett EU-irányelv következtében csökken a hagyományos izzók értékesítése, a gyárak alacsony kapacitásokon működnek, azaz jelentős kapacitás-többlet alakult ki. - Ez olyan méreteket öltött, amely mellett nem mehettünk el tétlenül. Ha nem alkalmazkodnánk a körülményekhez, minden munkahely veszélybe kerülne - hangsúlyozta Phil Marshall. Mint kifejtette, a leépítésekkel is járó átalakítás lényege, hogy összevonják a cég gyártási kapacitásait. Az így megtakarított kiadások jelentik a forrást az olyan energiatakarékos termékek kifejlesztéséhez és későbbi gyártásához, amely megfelel a fogyasztók igényeinek, és olyan környezetvédelmi elvárásoknak is, amelyek adott esetben ma még nincsenek törvények formájában rögzítve, de feltételezhető, hogy előbb-utóbb beépülnek a szabályozásba.

A cég vezetői hangsúlyozták: továbbra is elkötelezettek Magyarország mellett, s hazánk a fényforrás üzletágnak továűbbra is jelentős bázisa marad. Amerikában, Kanadában, Kínában és Dél-Amerikában is életbe léptetnek hasonló intézkedéseket az üzletágon belül. A hazai GE összeségében még az elbocsátások után is több, mint 11 ezer embert foglalkoztat majd.

Nagykanizsán a délutáni műszakváltáskor tartott munkásgyűlésen elhangzott: a jelenleg mintegy 1750 embert foglalkoztató fényforrásgyárban csak a nyereséggel termelő ágazatok maradnak, azaz az autólámpák és a kompakt fénycsövek gyártása folytatódik. A GE hetekkel ezelőtt jelezte, hogy felülvizsgálja a társaság magyarországi fényforrásgyártó kapacitásait, így tehát a bejelentés váratlannak nem tekinthető, az viszont igaz: eddig semmilyen részletet nem árultak el a terveikről. Korábbi ígéreteiknek megfelelően elsőként a munkavállalókat és a telephelyek közösségeit tájékoztatta: a szakszervezetekkel már folyamatban voltak a tárgyalások, amikor délben szűk körű sajtótájékoztatót tartottak.

Az elbocsátott dolgozók a munka törvénykönyvében előírtnál magasabb juttatásokat kapnak, a kollektív szerződés ugyanis átlagosan ennek a duplájáról rendelkezik. A vállalat vezetői a sajtónak elmondták: a hatályos megállapodásokat betartják, s ezen felül segítséget nyújtanak abban, hogy az elbocsátott dolgozóik növeljék saját esélyeiket a munkaerő-piacon. Ennek érdekében felvették a kapcsolatot a helyi és az országos szervekkel is. A leépítések éppúgy érintik a vezetőket, mint a gyári munkásokat, igaz, utóbbiakat sokkal nagyobb mértékben - mondta az igazgató.

Kátai György, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének (TDFSZ) ügyvivője a szervezet korábbi budapesti demonstrációján elmondta: a magyar leányvállalat vezetői és a szakszervezetek közötti október 7-i tárgyalás során elhangzott, hogy a magyar gyárak jövőjéről az amerikai központ dönt majd, kizárólag azt mérlegelve, hogy kellő profitot termel-e a magyar cég, így megéri-e fenntartani, vagy csökkenteni kell termelését és dolgozóinak létszámát. A magyar fényforrásgyártás és a munkahelyek megőrzése érdekében Budapesten, Vácon, Nagykanizsán és Hajdúböszörményben is tartott demonstrációt a TDFSZ, a Tungsram Dolgozók Szabad Szakszervezete, valamint a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete.

A TDFSZ ügyvivője hozzátette: azt kérik a GE-től, hogy olyan új termék előállítását vezesse be a magyar gyárakban, amelyek hosszú távon megélhetést és munkát biztosítanak a dolgozóknak.  Phil Marshall megerősítette: a cégnek ez a szándéka.

Hederics István, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Napi Gazdasággal azt közölte: nem kizárt, hogy már 2012 előtt megszüntetik a hagyományos izzólámpák gyártását a GE legnagyobb magyar üzemében, Nagykanizsán. A hagyományos izzólámpák gyártásának megszüntetése nemcsak a nagykanizsai, hanem a zalaegerszegi üzemet is érintené. A két telephelyről az év elején már több mint 300 dolgozót küldtek el. Ugyancsak kétséges a szintén veszteséges autólámpagyártás sorsa, ami a nagykanizsai, a budapesti és a kisvárdai üzemben zajlik, és gazdaságtalan működése miatt a váci fényforrásgyártó bázis is veszélybe kerülhet.

A GE - amely amerikában a legnagyobb munkaadónak számít -1989 óta működik hazánkban, mind a négy fő üzletágukban aktív tevékenységet folytatnak. A GE Hungary Kft. szerteágazó tevékenységet folytat  a gyártástól, a kereskedelmi és szolgáltató tevékenységen át a nemzetközi pénzügyi befektetésekig. A működési és döntéshozatali folyamatok felgyorsítása és egyszerűsítése érdekében a cég gazdasági társasági formát váltott, 2009. szeptember végén Kft.-vé alakult. Tavaly 56 milliárd forint adót és járulékot fizettek be a költségvetésbe, s hazánk második legnagyobb exportőrének számít a vállalat. Termelésük 98 százalékát értékesítik külföldön.

A  GE Hungary Kft. és leányvállalatai keretében a GE nyolc fő üzleti területéből a GE Technology Infrastructure és az GE Energy Infrastructure három városban négy gyárat (Aviation és Energy – Veresegyház, Healthcare – Budaörs, Water & Process Technologies – Tatabánya), valamint egy regionális üzleti központot és két kutatás-fejlesztést végző részleget üzemeltet. Emellett a GE Hungary Kft. keretében Budapesten működik a GE Consumer & Industrial üzletág Európa, Közel-Kelet és Afrika üzleti és K+F központja, mely Magyarország hét városában további nyolc üzemet működtet.

A GE Hungary Zrt. 2008-ban 667 milliárd forint árbevételt ért el, termelésének 98 százalékát exportálta. A vállalat 2008-ban a harmadik legnagyobb exportőr, árbevétele alapján a nyolcadik legnagyobb hazai vállalat, illetve szintén nyolcadik legnagyobb foglalkoztató volt (forrás: HVG Top 50). A GE Capital tulajdonában levő Budapest Bank Nyrt. önálló jogi személy, több mint háromezer alkalmazottat foglalkoztat. Emellett a GE résztulajdonosa Genpact Hungary Kft.-t üzemeltető Genpact globális cégnek, amely 600 munkatársat foglalkoztat Budapesten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.