Csillagászati áron adták el a Cirque du Soleil-t

Gigászi áron adhatta el a Magyarországon is rendszeresen vendégszereplő Cirque du Soleil-ben meglévő üzletrészét a cirkuszos cég főrészvényese, a kanadai kormány.

Legalábbis erre utal, hogy szemrebbenés nélkül hajlandók voltak eladni a családi ékszergyűjtemény ezen becses darabját. A csillagászati árról szóló feltételezést erősíti, hogy az árat a felek üzleti titoknak nyilvánították, szakértői becslések szerint másfél milliárd amerikai dollárt ér a társaság. A vevők személye viszont nyilvános: az amerikai TPG befektetési társaság és kínai partnere, a Fosun Capital lesz az új tulajdonos.

Utóbbi szerepvállalását az indokolja, hogy Kína – és egész Ázsia – hatalmas potenciális piacnak számít, ahol a cirkuszművészet eleve magas elismertségnek örvend. Az áprilisban megkötött ügylet múlt szerdán vált hivatalossá azzal, hogy azt a kanadai kormány is jóváhagyta. James Moore ipari miniszter szerint az adásvétel Kanada gazdaságát szolgálja, és az ország érdekeit szem előtt tartva kikötötték, azzal a kitétellel, hogy a vevőknek a cirkuszi társaság kulcspozícióinak legalább 70 százalékát kanadaiakkal kell betölteniük, de alsóbb szinten is vannak hasonló elvárásaik – írja a The Wall Street Journal.

A „Saltimbanco” Rigában. Giga üzlet
A „Saltimbanco” Rigában. Giga üzlet
Ints Kalnins / Reuters

Kanadai cégek felvásárlásakor az ottawai kormánynak gyakorlatilag vétójoga van. A nemzeti érdek érvényesítésére hivatkozva már több nagy üzletet akadályoztak meg, például a bányaiparban és az energetikában. A kultúra úgy látszik, nem tartozik a kivételezett körbe. A montreali székhelyű világutazó cirkuszi társulat alapítója, Guy Laliberte megtartotta tízszázalékos tulajdonrészét, s vele együtt a Cirque du Soleil stratégiai és művészeti irányítását.

Az Uber utazásmegosztó vállalkozásban és a Caesars Palace kaszinóhálózatban is részvényes TPG hatvan-, a Fosun Capital húszszázalékos paketthez jutott. Tízszázalékos rész maradt a Québec-i Nyugdíj- és Takarékpénztárnál. A cirkuszvállalat 31 éves fennállása során negyven ország 330 városában lépett fel, 155 millió néző örömére. Az idén társulataik 18 showműsorral járták a világot, a kaszinók városában, Las Vegasban futó fix produkciók java telt házas, a 40–60 ezer forintnyi dollárba kerülő legolcsóbb jegyek mellett is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.