Átláthatatlan helyzetben a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezettel szemben indult felügyeleti vizsgálat igen kusza ügyleteket s kiterjedt céghálót tárt fel.

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezettel szemben indult felügyeleti vizsgálat több negatív megállapítást hozhat a tevékenységével kapcsolatban, ugyanakkor az is elmondható, hogy a takarék működése külső vizsgáló számára gyakorlatilag áttekinthetetlen - értesült a Napi.hu. Meg nem erősített információink szerint jelentős az értékvesztés hiánya, és nehezen értékelhető fedezeteket alkalmaztak.

Nehezen igazolható a takarékszövetkezet által kimutatott tőkehelyzet valódisága is, ugyanis a tulajdonosok nagy része közvetlenül vagy közvetve ügyfélkapcsolatban áll a takarékkal, így a társaság jelentős részben saját maga áll a tőkeemelések mögött.

A takarék jelentős részben a tulajdonosaihoz köthető cégeket hitelez. Ezeket úgy fizetik vissza, hogy a céghálóban folyamatosan kap valamely új cég hitelt és ez az új hitel válik - több áttéten keresztül - a régebbi hitel visszafizetésének forrásává.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november 5-én rendelt ki két felügyeleti biztost a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezethez. A pénzintézet 2012. év végi adatok alapján a 15. legnagyobb volt a 128 hazai szövetkezet között. Az eszközállománya az átlagos magyar takarékszövetkezeteknek mintegy kétszerese.

A cégadatok szerint négytagú igazgatóság irányítja a körmendi takarékot: Török Péter, Habozy László, Barkóczi István és Forgács Béla, akik nagyrészt 2009 körül kerültek kapcsolatba a céggel. A takarékszövetkezet 2007-2009-ben került olyan nehéz helyzetbe, hogy csak az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap (OTIVA) tőkejuttatása tudta volna stabilizálni a helyzetét. Ennek feltételeit (az irányítási jogok átadása) azonban a takarék nem akarta teljesíteni, hanem új befektetőket keresett. Így került a jelenlegi befektetői kör a takarék tulajdonosai és irányítói közé.

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet nem tagja a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének. A betétesek többségét azonban védi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Nem élveznek védelmet viszont a takarékszövetkezetben 5 százalék feletti tulajdonrésszel rendelkezők, a menedzsment tagjai, illetve az állami vagy önkormányzati betétek tulajdonosai sem - mondta korábban Binder istván, az MNB kommunikációs osztályvezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.