Átlagosan hat plasztik lapul a pénztárcákban

Inkább a törzsvásárlói kártyák előnyeit használjuk ki, a hitelkártyás kedvezményekről nem is tudunk – írja a Budapest Bank.

Az átlagos vagy annál jobb anyagi körülmények között élő felnőttek tárcájában jellemzően hat kártya: két bankkártya, négy törzsvásárlói kártya található – derül ki a Budapest Bank kutatásából.

Az emberek 60 százalékának van hitelkártyája, átlagosan 365 ezer forintnyi rendelkezésre álló hitelkerettel. A hitelkártyák többségével kedvezményeket is igénybe lehet venni, erről azonban a tulajdonosok 20 százaléka nem is tud. Akik mégis kihasználják a kártya nyújtotta kedvezményeket, leginkább a pénzvisszatérítést, a pontgyűjtést vagy a vásárláskor érvényesíthető azonnali árkedvezményeket veszik igénybe. A hitelkártyás kedvezmények ugyanakkor csak a kártyabirtokosok 46 százalékánál befolyásolják azt, hogy hol és mit vásárolnak.

A hűségkártyák kedvezményeivel már jóval többen, a kártyatulajdonosok 80 százaléka él. A hazai lakosságnak átlagosan négy törzsvásárlói kártyája van. A legtöbben hipermarketekben, élelmiszerboltokban kedvezményt nyújtó hűségkártyával rendelkeznek, ezt követik a benzinkutak törzsvásárlói kártyái és a drogériák plasztikjai. Az ilyen kártyák által nyújtott előnyöket a kártyabirtokosok 80 százaléka ki is használja, csak 19 százalék mondja, hogy nem él velük, mert ehhez nem használja elégszer a kártyát, vagy esetleg nem érdeklik az ezekkel igénybe vehető kedvezmények.

A kártyabirtoklás terén is lehet túlzásokba esni: van, akinek a pénztárcája hét darab bankkártyát rejt, de olyan is akadt, aki húsz törzsvásárlói kártyát gyűjtött össze.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.