Átlagos hónapot zárt a P€MÁK

A Prémium Euró Magyar Államkötvény (P€MÁK) állománya szeptember hónapban 44 millió euróval növekedett - vont mérleget az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK). A teljes állomány meghaladta az 1,8 milliárd eurót a hónap végére.

Szeptember végéig, a P€MÁK bevezetése óta eltelt közel egy év alatt 1816 millió euróra növekedett az euróban kibocsátott állampapír teljes állománya. Az idei kilenc hónap állománynövekménye 1507 millió euró. Ebből a mennyiségből a szeptemberi havi növekedés 44,1 millió eurót tett ki. A befektetők ebben a hónapban 168 ezer euró értékben váltottak vissza a kötvényből.

A teljes állományt tekintve a háztartások részaránya 15,1 százalék, a belföldi intézményi befektetőké 81,5 százalék, a külföldieké pedig 3,4 százalék. Az e havi növekményt vizsgálva a háztartások 28 százalék, a belföldi intézményi befektetők 70,9 százalék, a külföldiek pedig 1,1 százalékos arányban vásároltak a P€MÁK-ból.

Az első két sorozatból több lépésben összesen közel kétmilliárd euró került értékesítésre. A harmadik, jelenleg megvásárolható 2016/Y megnevezésű, 3,95 százalék induló kamatozású, 500 millió euró mennyiségben kibocsátott államkötvényből szeptember végéig 188,9 millió euró összegben kelt el – írja közleményében az ÁKK.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.