Átlag alatti forgalom a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsdén a négynapos munkahét miatt átlag alatti forgalomban folytatódott az elmúlt héten a részvényárfolyamok korábban kezdődött esése, a BUX 2,41 százalékkal, 450 ponttal került lejjebb, csütörtökön záráskor 18.203,2 ponton állt.

Az EU-IMF tárgyalásokkal kapcsolatos bizonytalanság továbbra is negatívan hat a forinteszközök megítélésére, és mindez az elmúlt héten is hozzájárult a piaci mozgásokhoz. A részvények mellett a forint is gyengült (péntek délután egy euróért 296,3 forintot kellett adni), az 5 illetve 10 éves állampapír-hozamok 9 százalék közelébe, sőt a fölé emelkedtek. Az elemzők egyre borúlátóbban ítélik meg a megállapodás létrejöttének lehetőségét a nemzetközi hitelezőkkel. A megállapodás ugyanakkor elengedhetetlen feltétele annak, hogy erősödjön az ország iránti bizalom, és csökkenjenek a kockázati felárak.

A globális piacokon Spanyolország finanszírozási problémái kerültek a fókuszba, emellett a befektetők hangulatát negatívan befolyásolta az is, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed legutóbbi kamatdöntő üléséről kiadott jegyzőkönyv alapján csökkent a valószínűsége annak, hogy a Fed újabb monetáris enyhítő csomagot indítana el.

A vezető részvények gyengültek a héten, az Egis csütörtöki 14.950 forintos záróárfolyama megegyezett a múlt pénteki záróval, miközben forgalma kiemelkedően magas volt, meghaladta a Richter és a Magyar Telekom forgalmát is.

A részvénypiac összforgalma 30,9 milliárd forint volt az elmúlt héten, míg az előző 5 napos héten 41,9 milliárd forint értékben születtek üzletek.

A Mol 4,66 százalékot, 870 forintot esett, 17.800 forint lett a heti záróára. Az OTP 1,83 százalékot, 70 forintot veszített értékéből, 3.750 forinton zárt csütörtökön. A Magyar Telekom 1,22 százalékkal, 7 forinttal 568 forintra gyengült. A Richter árfolyama 0,54 százalékkal, 200 forinttal 37.000 forintra csökkent. Az Egis árfolyama nem változott 14.950 forinton zárta a hetet. A kis- és közepes kapitalizációjú részvények mutatója, a BUMIX 25 ponttal, 2,11 százalékkal csökkent, csütörtökön záráskor 1.182,96 ponton állt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.