Átlag feletti lehet a magyar növekedés

A BusinessEurope előrejelzése szerint 2014-ben uniós szinten 1,6 százalékos, míg hazánkban 2 százalékos GDP növekedés várható.

A 35 ország 41 munkaadói szervezetét tömörítő BusinessEurope  – melynek hazai tagszervezete a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) – legfrissebb elemzése szerint 2014-ben az Európai Unióban 1,6 százalékos, míg az euróövezetben 1,2 százalékos gazdasági növekedés várható. Magyarországon a várt kétszázalékos eredményével a tízedik helyre futhat be a szervezet elemzői szerint.

Más kérdés, hogy a kormánynál igencsak meglepődnének, ha az általuk újabban remélt  2,3 százalékról ide süllyedne a GDP bővülésének tempója. A legnagyobb bizonytalansági tényezőt az európai növekedés szempontjából jelenleg az orosz-ukrán konfliktus jelenti. A BusinessEurope  és az MGYOSZ véleménye egybeesik abban a tekintetben, hogy ma is a tőkéhez való hozzáférés továbbra is az egyik legnagyobb növekedés gátló probléma mind uniós, mind hazai szinten.

Az európai munkaadói szervezeteket tömörítő, brüsszeli székhelyű BusinessEurope 2014-re 1,3 százalékos inflációt és 10,6 százalékos munkanélküliséget vár az unió szintjén. Előrejelzése szerint az EU tagállamok átlagos államháztartási hiánya 2,5 százalék lesz, míg a GDP arányos adósságállomány 88,4 százalék körül fog alakulni.

A jövő évre 1,9 százalékos növekedést várnak a 28 tagállam tekintetében, 1,6 százalékos inflációs és minimálisan csökkenő, 9,9 százalékos munkanélküliségi rátával. A tagállamok államháztartási hiánya 2,4 százalékosra mérséklődhet, és az összesített GDP arányos adósságállomány is csökkenhet 0,6 százalékot jövőre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.