Athén: jöhet az első 20 milliárd euró

A görög kormány kedden kérelmezi 20 milliárd euró folyósítását az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által biztosított hitelkeretből - értesült az AFP francia hírügynökség.

Az athéni pénzügyminisztériumból származó információk szerint a súlyos adósságválsággal küzdő ország vezetése az EU-tól 14,5 milliárd eurót, az IMF-től pedig 5,5 milliárd eurót kér. A forrásnak "lehetőség szerint egy napon belül rendelkezésre kellene állnia" - mondta az AFP forrása.

Athén: jöhet az első 20 milliárd euró
A demonstrator wearing a mask protests against the government's austerity measures and the violence that erupted at a rally last Wednesday, in front of the parliament in Athens May 9, 2010. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY BUSINESS)

A pénzügyminisztérium kedden levélben fordul az Európai Bizottsághoz, az Európai Központi Bankhoz és az IMF-hez, kérve a hitelkeret megnyitását - tette hozzá.

Görögország számára 110 milliárd eurós hitelkeretet állított össze az EU és az IMF. Görögország számára 110 milliárd eurós hitelkeretet állított össze az EU és az IMF három évre. Ebből az idén 45 milliárd használható fel.

Május 19-én 9 milliárd eurónyi görög állampapír jár le, a piacokról azonban Athén nem tud forrást szerezni. A hitelkeret sürgős megnyitását részben ezért kéri az euróövezeti tagország.

A hitel révén Görögország finanszírozni tudja a bruttó hazai termék (GDP) nagyjából 120 százalékát kitevő adósságát, cserébe viszont radikális államháztartási kiigazítást kell véghezvinnie. Három év alatt 30 milliárd eurót kell lefaragnia a kiadásokból, és a GDP-arányos hiányt a tavalyi, rekord nagyságú 13,6 százalékról az idén 8,1 százalékra, 2014-re pedig a 3 százalékos uniós határérték alá kell szorítania.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.