Átalakít a Johnson Controls

A magyarországi gyárakkal rendelkező Johnson Controls autóalkatrész-gyártó üzletágának leválasztását tervezi és megfelelő ajánlat esetén annak eladásától sem zárkózik el. Az amerikai cég óriás ezzel részvényeseinek kedvében szeretne járni, s az olyan, nagyobb profittal kecsegtető üzletágak felfuttatására fókuszál, mint a klímatechnika.

Nem apró tételről van szó: az elsősorban üléseket és beltéri elemeket előállító autós üzletág tavaly 22 milliárd dollár bevételt hozott, s innen származott a nyereség fele –írja a Bloomberg. Jövedelmezősége azonban egyre gyengül: az első negyedévben csupán egy százalékkal, 5,2 milliárd dollárra nőtt a forgalma, miközben már csak a nyereség alig egyharmadát, 261 millió dollárt adta, ami az üzletág hatalmas méreteihez képest nem túl biztató. A részvényeseknek tetszenek az átalakítási tervek, ezek felvázolása négyszázalékos árfolyam-erősödést eredményezett.

A reformsorozat a Johnson Controls ingatlanjainak eladásával már megkezdődött. Alex Molinaroli elnök-vezérigazgató közleményében leszögezte, hogy a leválasztástól kezdve a közös üzemeltetésen át a részbeni vagy teljes eladásig minden megoldást megvizsgálnak. A döntés minden bizonnyal érinti a magyarországi tevékenységet. Itteni leányvállalatuk tavaly 21 milliárd forint forgalmat ért el, a megelőző év 17,3 milliárdjával szemben. Vesztesége eközben 2,8 milliárdról 1,9 milliárdra csökkent. A cég Kecskeméten, Mezőlakon, Móron, és Pápán gyárt autóalkatrészeket.

RUBEN SPRICH / Reuters

A gyengébben muzsikáló üzletágak leválasztása, kiszervezése egyre divatosabb Amerikában: nemrég a Hewlett-Packardnál és a General Electricnél történt hasonló, utóbbi a pénzügyi részlegét adta el, benne a Budapest Bankot. A nagy behemótok ideje lejárt, a befektetők jobban díjazzák a karcsúbb, de célratörő, tiszta profi lú vállalatokat. Ahhoz, hogy egy részleget leválasszanak és önálló pályára állítsák, még veszteségesnek sem kell lennie, elég, ha gyengébb. A 34 milliárd dollár piaci értékű, 170 ezer főt foglalkoztató Johnson Controlsnál az biztos, hogy az akkumulátorgyártó üzletághoz ragaszkodnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.