Átadták az M0-ás egérútját

Átadták az M31-es autópályát. Az M0-s keleti szektorát az M3-as gödöllői csomópontjával összekötő 12,4 kilométer új sztráda díjmentes, az autósok hétfőn késő délutántól használhatják.

Visszatartotta magát a vendégsereg az M31-es hétfői avatásán: az autópálya gödöllői csomópontjának szomszédságában rendezett szalagátvágásra a szervezők itallal és péksüteménnyel várták a vendégeket, feszültséget csak az illemhelyek hiánya okozott. A mobil mellékhelyiségek híján a padkán is felavatott új út ünnepélyes bejárására vállalkozók ráadásul azt is megtudhatták, hogy az első vizesblokkokra 2011 derekáig biztosan várni kell: az osztrák OMV ugyanis előreláthatólag ekkora építi ki a 12,4 kilométeres útszakasz egyetlen pihenőhelyét.

Az autósok az ünnepélyes szalagátvágás nyomainak eltakarítása után, a kora esti óráktól használhatják az M31-es betonburkolatú pályáját. Az irányonként két forgalmi sávos sztráda az első tapasztalatok szerint jobban sikerült, mint az M0-s szintén betonból épült keleti szektora: a száguldás legalábbis az új szakaszon kevésbé rázós.

Ami fontos is, mert az M31-esen autópályához méltó módon óránként akár 130 kilométeres sebességgel is lehet hajtani. Lassítani legfeljebb a leállósáv nélküli hidakon, és esős időben néhány kanyarban kell - 90, illetve 110 kilométeres sebességre.

A bruttó mintegy 25 milliárd forintból épült M31-es díjmentes. A néhány kilométerrel hosszabb utazásra is kész autósok így az új sztrádán és az M0-áson keresztül akár a virtuális matrica megváltása nélkül is eljuthatnak a fővárosból Gödöllőre. Az ország észak-keleti határai felől az M3-ason érkező és nyugatra tartó, vagy az ellenkező irányba igyekvő kamionosok ugyanakkor az új útszakaszon 15 kilométert spórolhatnak.

Mindez a várakozások szerint azzal jár, hogy az M31-est sokan használják majd. Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) szakértői úgy számolnak: a hétfőn kezelésükbe került új gyorsforgalmi út az M0 keleti szektorán naponta áthaladó mintegy 50 ezer járműnek a felét viszi majd el - tehermentesítve ezzel a csonka körgyűrű Árpádföld és Csömör között áthaladó szakaszát.

Ezzel együtt akár hónapokig is eltarthat, amíg az M31-est a közlekedők „felfedezik" maguknak. Aki azonban keresi, könnyen megtalálhatja: az M0-áson az 54-es kilométerszelvénynél, Pécel és Nagytarcsa között lehet felhajtani rá. Az M3-as autópályát a 27-es kilométerben, Gödöllőnél éri el. Elhagyni pedig két végcsomópontja között egyetlen helyen, az M31-es kilences kilométerénél lehet. Térkép

31-es út átadva
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.