Átadták a LEGO magyar gyárát

Átadták a LEGO új magyarországi gyártóbázisát, a nyíregyházi üzemben évi kétmilliárd építőelem gyártását tervezik. A dán vállalat a Flextronics korábbi üzemét alakította át, a beruházásra több mint tízmillió eurót fordított a cég.

Duplo kockák szegélyezik a Legóhoz vezető utat a nyíregyházi ipari parkban. Európa legnagyobb játékgyártója saját kezébe vette a Duplo termékek és Lego-kockák magyarországi gyártását: a dán társaság tavaly nyáron döntött arról, hogy átveszi korábbi szerződéses partnere, a Flextronics nyíregyházi üzemét.

A dán játékgyártó több tízmillió eurót költött az ügyletre, az üzemet pénteken avatták Nyíregyházán. Az avatáson Veres János pénzügyminiszter hangsúlyozta: a világban zajló válság ellenére is vannak befektetők, akik Magyarországot választják, ahol az utóbbi tíz évben sokat fejlődött az infrastruktúra.

A Flextronics-ban már 2006 óta gyártottak Lego-termékeket, mostantól pedig itt készítik a Duplo termékcsaládot, miután ide telepítették a gyártást Sárvárról. Az üzemben 1300-an dolgoznak. Jorgen Vig Knudstorp, a Lego ügyvezetője igazgatója és Jens Peter Clausen, a nyíregyházi üzem igazgatója az avatáson elmondta: a Lego teljes gyártókapacitásának tíz százalékát hozták a szabolcsi megyeszékhelyre.

Évente kétmilliárd darab kocka készül majd itt. Saját üzemük van még Dániában, Csehországban és Mexikóban. A cég helyzete a világgazdasági válság ellenére is stabil: tavaly 34 százalékkal több doboz Legót adtak el, mint 2007-ben. A Lego jelenleg Európa legnagyobb, a világ második játékgyártója.

A Lego lényege: ha két darabot összerakunk, többet nem jön szét magától, viszont egy kétéves gyereknek sem jelent gondot szétszedni – fogalmazott Kjeld Kirk Kristiansen, a Lego tulajdonosa, akinek ács nagyapja alapította a gyárat 1932-ben, miután elveszítette a munkáját. A kockák 1950-ig fából készültek, azután tértek át a műanyagra. Ma a világon egy évben pedig 22 milliárd Lego készül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.