Aszfaltbukta: 90 milliárdot veszíthet a kormány

Elhúzódhat a magyar aszfaltügy Brüsszelben. Az Európai Bizottság folytatná a hazánkkal szembeni korrekciós eljárást. A bukta 90 milliárd forint lehet.

Majdnem egy évvel a kifizetések megszakítása után sem láthatók a jelei a magyar aszfaltügy gyors lezárásának. Legalábbis ezt a feltételezést látszik alátámasztani az, hogy az Európai Bizottság értesülésünk szerint november 13-án a tavaly decemberben megszakított kifizetések felfüggesztése és a pénzügyi korrekciós eljárás megnyitása mellett döntött - írja a BruxInfo.

M. Schmidt János / Népszabadság

A brüsszeli döntés előzménye, hogy a magyar kormány augusztus végén hivatalosan is elutasította a Bizottság által javasolt differenciált pénzügyi korrekciót.

A magyar illetékesek korábbi sajtónyilatkozataikban először 120-130 milliárd forintra, később pedig 90 milliárd forintra becsülték azt az összeget, amivel az aszfaltügyben érintett közúti projektek uniós támogatását csökkenthetnék a felmerült szabálytalanságok miatt.

Amennyiben a Bizottság és a magyar hatóságok meg tudnak állapodni a pénzügyi korrekció mértékéről, akkor a szóban forgó beruházásoktól elvont pénzt más, „tiszta" projektekre lehetne átcsoportosítani.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben a túlzottan korlátozó kiválasztási kritériumok miatt szakította meg több közúti projekt esetében a kifizetéseket. A testület szakértői szerint a magyar közbeszerzési szabályok megsértették a tisztességes és nyitott verseny elveit, amikor az útépítés helyétől csak 50 kilométer földrajzi távolságon belül lévő vállalkozásoknak engedélyezték, hogy az építkezésre aszfaltot szállítsanak, illetve a tenderen részt vehessenek.

Bár a kifogásolt gyakorlat már 2007-óta érvényben volt és korábban több bizottsági audit-ellenőrzés is átsiklott felette, a Bizottság ragaszkodott ahhoz, hogy a magyar hatóságok visszamenőleg fényt derítsenek az összes ilyen ügyre, és korrigálják a szabálytalanságokat.

Ez a munka 2014 első felében le is zajlott, ám a kormánynak nem sikerült megállapodnia Brüsszellel a pénzügyi korrekció mértékéről.

A magyar elutasításra válaszul néhány nappal ezelőtt most már felfüggesztette az eddig csak megszakított kifizetéseket. Ezzel egyúttal egy új procedúra vette kezdetét, amelynek különböző fázisai vannak, és egy fokon meghallgatást ír elő a Bizottság és a tagállami hatóságok részvételével.

A meghallgatás után az Európai Bizottság akár saját hatáskörben végrehajthatja a pénzügyi korrekciót. Mégpedig úgy, hogy a magyar fél által benyújtott költségnyilatkozatokból levonja a pénzügyi korrekcióval csökkentett összeget.

Magyarország ebben az esetben annyit tehet, hogy az Európai Bíróságon megtámadja a döntést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.