Aszálycsomagot állított össze az Agrárkamara

A többi között negyven százalékos vízhasználati díjtámogatást, a társadalombiztosítási járulék felére csökkentését és a gázolaj jövedéki adójának teljes visszaigényelhetőségét kéri a Magyar Agrárkamara a kormánytól az aszálykárok enyhítésére.

Javaslatokat dolgozott ki, és juttatott el az agrárminiszterhez a Magyar Agrárkamara az aszály okozta veszteségek mérséklésére. A szervezet álláspontja szerint az aszály miatt kialakult helyzet nemcsak termelési, piaci probléma, hanem foglalkoztatási és szociális kérdéseket is felvet. Több ezer termelő és mezőgazdasági foglalkoztatott jövedelme, munkája került veszélybe, mivel az elemi károk következtében sem bevétel, sem idénymuka nem lesz. A megyei agrárkamarák adatai szerint az extrém tavaszi időjárás miatt az őszi vetésű termények hozama a tavalyinak mintegy 60 százaléka lehet, de a tavaszi vetésű kultúráknál is jelentős terméskieséssel kell számolni.

Nem jobb a helyzet a szomszédos országok - Romániában, Szlovákia és Ukrajna - egyes részein sem. A Kárpát-medencén túli területeken, illetve az EU számos tagországában azonban kedvezőbb, mivel ott jelentős csapadék esett. Ez a hazai növénytermesztők számára abból a szempontból hátrány, hogy az árak várhatóan nem lesznek olyan magasak, mint a korábbi aszályos években - közölte az Agrárkamara, amelynek elnöksége rövid távú intézkedésként kezdeményezi, hogy a mezőgazdasági miniszter mielőbb nyilvánítsa aszály sújtottá Magyarország egyes megyéit. Az érdekképviselet javasolja, hogy a vízkészlet és rendelkezésre tartási járulék alól ez évben a gazdálkodók kapjanak mentességet, továbbá részesüljenek negyven százalékos vízhasználati díjtámogatásban, és a gázolaj jövedéki adójának visszaigénylési lehetőségét emeljék 100 százalékra.

A kamara szerint kormányzati segítséggel a bankokkal tárgyalásokat kell kezdeményezni annak érdekében, hogy az aszályt szenvedett termelők hiteltörlesztéseiket átütemezhessék, illetve a kormány részesítse kamattámogatásban a kárt szenvedett termelőket. A javaslat szerint kedvezményes hiteleket kellene biztosítani a takarmányvásárláshoz, és a 2009/2010. évi tejkvóta támogatást előbb kellene kifizetni. A válságos helyzetben lévő agrárágazatokban a foglalkoztatottak esetében a munkabér minimálbért meghaladó része utáni társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség 50 százalékos csökkentésére is szükség lenne. A köztestület javasolja a szaktárcának, hogy kezdeményezze az Európai Unió Bizottságánál az elemi károk miatt kialakult helyzetre hivatkozva a területalapú támogatásokból előleg folyósítását.

Közép távú intézkedéseként a vízhasználati engedélyek gyorsított eljárással történő beszerzését javasolják, valamint, hogy a pályázati lehetőségek közül kezeljék kiemelten az öntözési infrastruktúra fejlesztését. A kamara javasolja, hogy a kormány a Szociális és Munkaügyi Minisztérium koordinálásával indítson további pályázatokat a munkahelymegtartás támogatására, ezzel együtt a továbbfoglalkoztatás ösztönzésére nemzeti és uniós fejlesztési forrásokra alapozva.

Kukorica tábla Csömör mellett. Ebből már nem lesz jó termés
Kukorica tábla Csömör mellett. Ebből már nem lesz jó termés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.