ÁSZ: nem volt verseny a ppp-s sportberuházásoknál

Elmaradt a verseny az iskolai sportcsarnokok és tanuszodák ppp-konstrukcióban történt építése során, így azok drágábbak lettek a vártnál, az üzemeltetést pedig a privát cégektől átvették az önkormányzatok - hangzott el az Állami Számvevőszék (ÁSZ) sajtótájékoztatóján. Egy másik ismertetett vizsgálat a szilárdhulladék gazdálkodást célozta.

Lóránt Zoltán főigazgató a ppp-konstrukciót (a magán- és az közszféra együttműködésében megvalósuló beruházás) úgy jellemezte, hogy a privát fél végzi a beruházást, az üzemeltetés és a kereslet biztosítása közül pedig az egyiket. Ekkor kerülhet ki az államháztartás köréből a projekt.

Varga Sándor főigazgató-helyettes elmondta, hogy a sportlétesítmények üzemeltetését sok esetben átvették az önkormányzatok, amely azzal járhat, hogy a beruházás visszakerül az államháztartás körébe. Az ÁSZ javaslatot tett arra, hogy az üzemeltetést a privát fél végezze, és akkor megoldódik ez a probléma.

A beruházásokra nem tolongtak a vállalkozók, például a hiányzó 650 tornateremből és a szintén hiányzó 146 tanuszodából egyaránt 18-18 épült fel. Verseny hiányában pedig elmaradt a ppp-konstrukció előnye: az olcsóbb építés és üzemeltetés - állapította meg az ÁSZ.

A másik vizsgálat a települési szilárdhulladék gazdálkodást vette górcső alá. Az uniós követelményeknek megfelelően megvalósult a szelektív gyűjtés, a korszerűtlen lerakók bezárása, valamint a települési szilárdhulladék mennyiségének szinten tartása - mondta Tóthné Kiss Katalin osztályvezető. A számvevők megállapították, hogy míg Nyugat-Európában alig raknak le ilyen hulladékot, addig Magyarországon a szilárd szemét 60 százaléka kerül lerakókba, nem egyszer 100 kilométeres szállítással.

Magyarországon évi 4,4-4,8 millió tonna települési szilárdhulladék keletkezik, amelynek a térfogata viszont 30 százalékkal több - az eldobható csomagoló anyagok miatt -, mint volt néhány évvel korábban, ezt viszont nem méri az unió. A hasznosítási arány a múlt év végén 25,7 százalék volt, holott el kellett volna érnie a 40 százalékot. Ezért kerül sok hulladék a lerakókba - hangzott el.

Az energetikai célú hulladékhasznosításból az előkezelés hiányzik, ami mechanikai és biológiai kezelést jelent. Az ilyen hulladék tüzelésére alkalmas Mátrai Erőmű így német és osztrák szemetet éget. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.