ÁSZ: kockázatokkal terhelt a büdzsé

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a 2013-as költségvetés hiánycélja tartható, de számos kockázatot tartalmaz a büdzséjavaslat a bevételi és a kiadási oldalon is - jelentette ki Domokos László ÁSZ-elnök a jövő évi költségvetésre vonatkozó előterjesztés általános vitájában.

Domokos hangsúlyozta: a problémák elsősorban a kormány által bevezetni tervezett új adónemeknél, illetve a kiadási oldalon a szerkezeti változásokkal érintett területeken jelentkeznek. Az ÁSZ szerint a költségvetésben előirányzott adóbevételek 58 százaléka megalapozott, 12 százaléka teljesíthető, de csak részben alátámasztott, 30 százaléka pedig nem megalapozott, mivel nincs meg a megfelelő jogi-számszaki háttere és a számvevőszék becslése szerint a tervezettnél kevesebb bevétel várható.

A kiadási oldalon a tervezett tételek 56 százaléka megalapozott, 37 százaléka részben megalapozott, 7 százaléka pedig megalapozatlan az ÁSZ szerint. Domokos László elmondta, számításaik alapján a nyugdíjbiztosítási alap és az egészségbiztosítási alap tervei kockázatokkal, de teljesíthetőek, az önkormányzati rendszer átalakítása azonban az egész rendszer működését veszélyezteti.

Az ÁSZ-elnök beszélt arról is, hogy bár a költségvetés nem számol ezzel, de ha létrejönne Magyarország és a Nemzetközi Valutalap (IMF), illetve az Európai Unió között egy megállapodás, akkor az jelentősen csökkenthetné a kiadási oldalon a kamatterheket, így ez akár rejtett költségvetési tartaléknak is tekinthető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.